Rosendals Trädgård Rosendals Trädgård

Trädgård

Trädgården är hjärtat i verksamheten på Rosendal. Här odlar trädgårdsmästarna biodynamiskt i både växthus och på fält och här finns gott om plats för den gäst som vill slå sig ned en stund och njuta. Det är en plats för både nytta och nöje – året om!

Jorden kring Rosendal på Djurgården har vårdats av trädgårdsmästare genom tre århundraden – det märks så fort vi stoppar spaden i den feta kulturjorden.

Sedan 1982 är det Stiftelsen Rosendals Trädgård som driver biodynamisk handelsträdgård här, med ändamål att sprida kunskap och intresse om trädgårdskonsten till allmänheten.

Trädgården har utvecklats genom åren och idag finns här handelsträdgård med grönsaksfält, växthus, komposter, fruktträdgård, rabatter, park, rosenträdgård, örtagård, vinodling, lekplats och en utbildningsträdgård för barn, bland mycket annat!

Lek Odla Väx | Rosendals trädgård

Lek Odla Väx!

Stiftelsen Rosendals Trädgård bedriver sedan 2012 verksamheten ”Lek Odla Väx!” – en pedagogisk verksamhet för förskolebarn. Närmare 2000 barn – det stora flertalet från Stockholmsförorterna Rinkeby-Kista och Skärholmen – har sedan starten tagit del av verksamhetens pedagogiska innehåll.

Läs mer

 

Det äldsta fruktträdet, en Södermanlands Kalvill planterades 1862.

Parken

I parken finns ett antal trädgårdsmotiv med olika karaktär. De mest tongivande är den gamla fruktlunden med sina knotiga äppelträd, blomsterrabatterna med modernt formspråk, Enköpings fickpark med sina perennaplanteringar samt den lilla trädgårdstäppan mitt i trädgården. Allt inramat med tydliga strukturer av stenläggningar, grusgångar och formklippta häckar vilka tillkom till Kulturhuvudstadsåret 1998, efter design av landskapsakitekten Ulf Nordfjell.

Odlingarna

Odlingarna består av 1,5 hektar frilands- och växthusodling. Här odlas både grönsaker, kryddor, sommarblommor, perenner och snittblommor. Vi ympar också egna fruktträd i liten skala. Allt odlas biodynamiskt och odlingarna är certifierade både enligt både KRAV och Demeter.

 

Biodynamisk odling för en hållbar värld

Biodynamisk odling innebär att vi arbetar med naturens eget kretslopp, där exempelvis kompostering, växtföljd, gröngödsling och naturgödsel är viktiga pusselbitar.

Precis som vid ekologisk odling används enbart naturliga produkter och kemiska preparat utesluts helt. Odlingen tar därför inga nya resurser i anspråk och lämnar inga skadliga rester av bekämpningsmedel. Samtidigt byggs mullhalten upp i jorden genom ständig tillförsel av organiskt material. På så vis bevaras och utvecklas frisk och bördig jord för kommande generationer. Biodynamiska Föreningen har mer information om biodynamisk odling.