Semmelbonanza på Rosendals Trädgård!

jan 10, 2025 | Gårdsbutiken, Trädgårdskafé

Grädde eller gatkamomilldiplomat, bagarnas mandelmassa eller gråärtsmarsipan? I år tar vi semlan till nya höjder med en spännande ”Semmelbonanza” där bagarna utmanas av våra kockar som breddar smakpaletten med kreativa smakkombinationer hämtade från trädgårdens vinterskafferi. Fyra innovativa varianter på semla gör den klassiska Rosendalssemlan sällskap.

Ina och Jonas | Rosendals Trädgård Rosendals kockar utmanar bagarna i en Semmelbonanza.

Bagarna på Rosendals Trädgård är noga med sitt hantverk och valet av råvaror. Semlorna görs helt från grunden på ekologiska råvaror – så när som på kardemumman.

Ina Aspeborg, bagare på Rosendals Trädgård beskriver den mödosamma processen bakom semlan:
”Karaktären i vår klassiska semla fångas främst i mandelmassan som tar sin tid att göra. Först blötlägggs mandeln, sedan mals den med socker och rostad mandel, så sist men inte minst tillsätts salt. Till det en fluffig kardemummabulle som rundrivs för hand och så lättvispad grädde – helt enkelt en svårslagen kombination.”

Varannan tisdag, med start den 14 januari, presenteras en ny semmelutmanare från köket. Varje ny kreation serveras sedan under två veckor i Trädgårdskaféet. Semlan kommer kännas igen till formen men smakerna hämtas från vintersäsongen kryddat smaker med från fjolårets trädgård. 

Jonas Bolling, mat- och dryckesansvarig på Rosendals Trädgårdskafé, delar med sig av tankarna bakom idén med Semmelbonanza:
”Vi tyckte det var kul att utmana en given klassiker. Semlan är ju lite som den söta motsvarigheten till burgare. Först ut är en kardemummabulle fylld med gatkamomilldiplomat, saffran, inkokta päron från höstens skörd och hasselnötspralin. De andra smakerna presenteras allt eftersom.”

När Fettisdagen närmar sig kommer gästerna få möjlighet att rösta fram sin favoritsmak, en omröstning där de fyra nya varianterna ställs mot bagarnas klassiker. För den dedikerade semmelälskaren finns också ett stämpelkort – samla en stämpel för varje ny smak och få den femte semlan gratis.

Glassemla

Som extra krydda i årets Semmelbonanza kommer en lycklig vinnare bland röstande gäster att få ta hem en unik prisvinst – en semla i återvunnet glas, skapad av den Stockholmsbaserade glaskonstnären Linnéa Hedeneus.

Den rara semlan finns också till försäljning i Plantboden på Rosendals Trädgård.

NÄR SERVERAS DE OLIKA SEMLORNA:

  • Klassisk semla –  hela perioden
  • Utmanare 1: 14 januari –  27 januari
  • Utmanare 2: 28 januari –   3 februari
  • Utmanare 3: 4 februari – 17 februari
  • Utmanare 4: 18 februari – 10 mars

 


 

SÅ HÄR GÅR DET TILL ATT VARA MED PÅ SEMMELBONANZAN:

När du handlar den första semlan i Trädgårdskaféet får du ett stämpelkort – för varje ny smak du provar samlar du sedan en stämpel. När du fått ihop fyra stämplar bjuder vi på den femte “specialsemlan”.

Du får också möjlighet att vara med och tävla om en handgjord semla i återvunnet glas av glaskonstnär Linnea Hedenus. Ta en bild av ditt stämpelkort med minst fyra stämplar och välj ut den semla som smakade bäst med motivering varför den föll dig mest i smaken. Mejla ditt svar med fotot senast 4 mars kl.12 till: semla2025@rosendalstradgard.se

Bland de stämpelkort som har fyra stämplar och den som presenterat den bästa motiveringen drar vi en vinnare. Vinnaren (både semla och semmeltestare) presenteras på Rosendals Trädgårds instagram @rosendalstradgard 4 mars 2025.

Ina och Jonas | Rosendals Trädgård

Växthus med värme!

Växthus med värme!

Första brasan är tänd i vår växthusmatsal! Att få en kamin installerad gav det nyrenoverade...

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This