Förra veckan fick vi äntligen inviga våra nya byggnader, signerade Jordens Arkitekter . Med ett nytt kök och en ny servering kan vi synliggöra det hantverk som utförs här dagligen. Efter sex års intensivt arbete har vi nu fått ett tillskott av efterlängtade vinterbonade lokaler som ger oss en längre säsong och bättre kapacitet att välkomna gäster året om.
Jordens arkitekter beskriver de nya byggnaderna som “närodlad arkitektur”, sprungen ur platsen. Och bokstavligen så ligger det nya köket ännu närmre trädgårdsmästarnas odlingar. Detta är bruksarkitektur som försiktigt möter de gamla växthusen och materialen är noga utvalda både ur hållbarhetsperspektiv men också för att spegla verksamheten.
Återbruk är ett återkommande tema, golvet i den nya serveringen består av återbrukat tegel och köksutrustning och material från verksamheten har tagits tillvara till de nya byggnaderna där det varit möjligt. Byggnadens stomme är i trä och fasaden har sedan klätts I ett tunt lager galvaniserad stålplåt vilket kräver minimalt med underhåll och har lång livstid.
Tongivande i interiören är ett golv av återbrukat tegel samt panelen av gran som vuxit lokalt på Djurgården – träd som Kungliga Djurgårdens Förvaltning fällt efter angrepp av granbarkborren.
I och med att första etappen invigdes tog arbetet med etapp två vid, och till nästa sommar (2025) kommer man som besökare att kunna slå sig ner under de ståtliga ekarna på det som tidigare varit vår baksida. Dessutom tillkommer floristateljé, kontor och inte minst nya gästtoaletter.
Följ oss i den spännande utveckling av vår älskade plats!
BILDER:
1: Tin-Tin Jersild, VD Rosendals Trädgård Foto: Malin Mörner @poppyloveyou
2: Kökets nya fasad Foto: Charlotte Westring
3: Tin-Tin Jersild och Johnny Andersson, arkitekt och co founder Jordens arkitekter inne i nya serveringsbyggnaden. Foto: Charlotte Westring
4: Materialmöte – panel av Djurgårdsgran och återbrukat tegelgolv. Foto: Malin Mörner @poppyloveyou