Snö, pepparkaksdoft och en spännande nyhet i Plantboden
Den här veckan kom äntligen snön och bäddade in hela Rosendal i ett vackert, gnistrande täcke. Det är som om hela trädgården drog en djup suck av vintervila, medan vi här inne jobbar för fullt med att förbereda allt som hör julen till. Här kommer en liten summering av vad vi haft för oss i veckan!
Julens dofter fyller bageriet
I bageriet råder det full aktivitet – här får man kryssa mellan mandelmusslor, test av palsternackskaka, pepparkaksdeg och bagare som kavlar vårt knäckebröd för hand!
Ingen jul på Rosendal utan vår pepparkaksdeg – som alltid gör bagarna en kryddig, och lite knäckig samt en mjällare gräddig variant. Om de själva får välja blandar de båda degar och bakar ut – en fantastisk doft sprids över trädgården när kakorna gräddas.
Av tradition tar de även fram en ny smak i begränsad upplaga – årets “LIMITED EDITION” har fått ta smak av röda vinbär och salvia från trädgården.
Missa inte att besöka Gårdsbutiken, där du finner alla tre pepparkaksdegar – redo att handlas hem för julbaket – behövs bara skivas eller kavlas ut och gräddas 3-5 minuter i 200 grader (är du inte på bakhumör finns påsar med färdigbakta pepparkakor).
Premiär för hyacintvasen
I Plantboden firade vi premiären för något riktigt unikt – Rosendals alldeles egna hyacintvas, skapad i samarbete med keramikern Emma Borgström. Vasen är handdrejad och glaserad med askglasyr från vår egen vedugn. Vasen bär spår av det hantverk som utförs varje dag i vårt vedugnsbageri och är en hyllning till både natur och hantverk.
Hyacintvasen är inte bara vacker, den är också praktisk: tyngden gör att den står stadigt, och den passar lika fint till vinterhyacinten som till en sommarbukett. Emma, som har sin keramikverkstad i Gustavsberg, har skapat många unika alster som också finns till försäljning hos oss i Plantboden.
Vi vågar säga att detta är den perfekta julklappen för den designintresserade!
Julbordet tar form – med förväntan ser vi fram emot premiären!
Julstöket är i full gång, även i köket. Kockarna har tagit hand om Kungens lamm och kokat in päron, lägger in sillar och svill, lagar paté, terrine och rilette och provar fram de godaste av ostar. Det är fantastiskt roligt att se det stora intresset för att ta del av vår jul – bokningen fyller på i rask takt.
Det finns i dagsläget platser kvar för sällskap på följande datum:
- 29 november,
- 1 december
- 3-6 december
- 19 december
Missa inte chansen att uppleva en julmiddag i vår unika miljö som hämtat smaker från trädgården, det vilda och Djurgårdens marker!
Boka din plats här
Veckans bästa?!
Det var helt klart att få se vår stamkund Ewa glida in i trädgården på skidor! Vi hoppas vi får se fler av våra gäster på skidor i vinter!
Varmt välkomna till oss på Rosendals Trädgård