Biologiska mångfaldens dag

maj 22, 2023 | Stiftelsen

Idag, 22 maj firas Biologiska mångfaldens dag, ett internationellt intiativ för att uppmärksamma vikten av den biologiska mångfalden för vår överlevnad; hur den spelar en avgörande roll för vår framtida matförsörjning, för vitala ekosystem och för möjlighet till en framtida hållbar utveckling.

Här på Rosendals Trädgård arbetar vi med regenerativ odling i och med den biodynamiska odlingsmetoden som syftar till att bygga upp en livskraftig jord för framtida generationer.  En viktig del i vårt arbete är att värna och utveckla den biologiska mångfalden och med den stötta så kallade ekosystemtjänster som i sin tu bidrar med rent vatten och luft, pollinering, resiliens mot effekter av klimatförändringar och vårt allmänna välbefinnande för att nämna några.

ETT PROMENADSTRÅK FYLLT AV LIV

Vill du lära dig mer om hur vi arbetar på Rosendals Trädgård för att gynna den biologiska mångfalden och bjuda in liv, stort som smått, till trädgården och varför det är viktigt för oss alla? I projektet Liv på Rosendals Trädgård har vi skapat en promenadslinga i trädgården med informationsskyltar och små filmer där trädgårdsmästarna berättar om hur vi arbetar här och om de förutsättningar den omgivande miljön bidrar med.

På plantgården finns dessutom en rad handfasta tips på vad du kan göra hemma i trädgården, på balkongen, terrassen eller innergården för att bjuda in liv till din gröna miljö.

 

Biologiska mångfaldens dag | Rosendals Trädgård

På kartan finns 11 platser utmärkta där vi berättar om vårt arbete för att främja biologisk mångfald i trädgården. Vissa av skyltarna har även en liten film där våra trädgårdsmästare berättar – scanna qr koden på skyltarna för att se filmen!

Är ni en grupp som vill ära er mer om biologisk mångfald och hur vi arbetar med naturen här i trädgården så går det att boka en walk and talk ”Liv på Rosendals Trädgård”

Projektet “Liv på Rosendals Trädgård” är delfinansierat genom Länsstyrelsens utvecklingsanslag för Nationalstadsparken. Kartillustration av Maja Sten.

 

Liv på Rosendals Trädgård

Missa inte heller den fina fotoutställningen SURR med stora pollinatörsporträtt av fotograf Lena Granefelt. Utställningen är producerad av Pollinera Sverige. 

Nu har vi öppnat dörrarna till det nya!

Nu har vi öppnat dörrarna till det nya!

Förra veckan fick vi äntligen inviga våra nya byggnader, signerade Jordens Arkitekter . Med ett nytt kök och en ny servering kan vi synliggöra det hantverk som utförs här dagligen. Efter sex års...

läs mer
Vi renoverar labyrinten 2024-2027

Vi renoverar labyrinten 2024-2027

Häcklabyrinten “Tittin” skapades 2001 av konstnären Katarina Mark. Tillsammans med Rosendals trädgårdsmästare planterades 1100 hagtornsplantor. Labyrintens form bygger på ett klassiskt nästan 3000...

läs mer
Kalasvasen är här!

Kalasvasen är här!

I år fyller Rosendals Trädgård 40 år och då kände vi att en alldeles egen kalasvas var på sin plats för att fira! Vi krokade arm med fantastiska Linnéa Hedenus som har formgivit och blåst våra fina...

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This