GÖR NÅGOT TILLSAMMANS!

Vi delar gärna med oss av vår kunskap och visar upp de hantverk som hör till vardagen här på Rosendals Trädgård. Mycket av den kunskap som finns här sitter i händerna och har vuxit ur en praktisk erfarenhet.

Vad vi kan erbjuda ser olika ut under året, beroende på säsongen i trädgården, tillgång till lokaler och storlek på gruppen. Utöver våra aktiviteter för grupper erbjuder vi även ett omfattande kursprogram för privatpersoner samt även vissa kurser för yrkesverksamma inom den gröna näringen.

Konferens och möte med en grön tvist

Fyll på med nya idéer och upplevelser under ert möte eller konferens med hjälp av våra trädgårdsmästare, florister och kockar.

Ni kan boka någon av våra visningar, föredrag, workshops,  eller kurser att lägga till programmet för er dag hos oss. 

Boka upplevelser för grupper

Samla arbetsgruppen, vänner eller släkten för att göra något tillsammans här på Rosendals Trädgård eller fylla på med ny kunskap.

Vi tar emot grupper dagtid och framför allt vardagar för att göra något tillsammans. Våra gudiade visningar är en populär aktivitet som vi kan erbjuda hela trädgårdssäsongen.

 

Jubileumsvandring | Rosendals Trädgård

TRÄDGÅRDSVISNING

Våra trädgårdsvisningar är mycket populära. Ni går en guidad tur med en av våra trädgårdsmästare och får inblick i hur vi arbetar med trädgården och jorden.

Vi delar med oss av berättelser och anekdoter om de människor som bidragit till trädgårdens utveckling genom åren.

Ni tittar på trädgårdens motiv allt efter årstid och får följa grönsakernas och blommornas väg från jord till bord -och tillbaks till jord.

Tid: 45 min

 

TRÄDGÅRDSVISNING VARDAG

  • Från kl. 10.00, sista visning startar kl. 16.00
  • Upp till 35 personer per bokad guide.
  • Pris: 3800 kr. inkl. moms

TRÄDGÅRDSVISNING HELG

  • Från kl. 11.00, sista visning startar kl. 16.00
  • Upp till 35 personer per bokad guide.
  • Pris: 4800 kr. inkl. moms

Betalning sker direkt i plantbodens kassa vid besöket om inte annat avtalats. Skolor har reducerat pris på visningar på vardagar.

TEMAVISNING  |  FRUKTTRÄDGÅRDEN

Dess historier och äpplets betydelse för människan
Rosendals Trädgård delar sin äldre historia med Rosendals Slott. Svenska trädgårdsföreningens trädgårdsmästarutbildning har också gjort avtryck på platsen. Efter en period av törnrosasömn, blev det dags för en grupp av biodynamiskt inriktade trädgårdsmästare att utveckla och förvalta platsen.

De äldsta fruktträden på Rosendal planterades på 1860-talet. I olika tidsepoker har trädgårdsmästare vårdat träden och skördat frukterna. Följ med en av våra hängivna trädgårdsmästare på en vandring bland de gamla fruktträden och hör om dess historia samt vad som ger ett fruktträd livskraft.

Tid: 60 min
Pris: Vardagar 4 900 ink. moms.
För pris kvällstid och helg kontakta oss för offert.

TEMAVISNING  |  LIV PÅ ROSENDAL

Om biologisk mångfald över, på och under jord 
En walk & talk kring biologisk mångfald, ett av de 17 globala målen som fått en alltmer akut status för vår framtida överlevnad.

Ta del av Rosendals trädgårdsmästares arbete för att stärka den biologiska mångfalden i trädgården och varför det är bra inte bara för odlingen utan för oss alla.

Vi får veta mer om vad maten på tallriken har med livet under jorden att göra och tips på hur man kan göra själv för att bjuda in liv till sin trädgård, innergård, terrass eller balkong.

Tid: 60 min
Pris: Vardagar 4 900 ink. moms.
För pris kvällstid och helg kontakta oss för offert.

TRÄDGÅRDSWORKSHOPS

Januari, februari, mars:

Skaka liv i krukväxterna efter vintern 
När ljuset börjar återvända tar en av våra kunniga trädgårdsmästare er på en workshop och tittar på olika krukväxters behov av omvårdnad och skötsel efter vintern. Vilka ska klippas ner, få ny jord, planteras om och vilka behöver extra mycket näring. Här får ni lära er hur ni kan göra för att ge växterna en extra skjuts in i våren.

Tid: 60 min

Maj, juni, juli, augusti, september:

En match mot ogräsen 
Tillsammans med en av våra engagerade trädgårdsmästare tar ni er an säsongens ogräs i våra odlingar. Här får ni på ett lärorikt och roligt sätt prova på en av trädgårdsmästarens viktigaste arbetsuppgifter samtidigt som ni går igenom olika ogrässorter, vad som kännetecknar dem, vilka som kan förgylla en festmåltid och vilka som inte ens platsar på komposten. 

Tid: 90 min

Vad är jorden gjord av? 
Jord på säck, matjord, kompostjord, lerjord, sand och grus. En av våra kunniga och engagerade trädgårdsmästare tar er med på en upptäcksfärd där ni får titta, känna, klämma och lukta på olika slags jord och öka er förståelse för varför jorden är så in i Norden viktig.

Tid: 90 min

Så och plantera 
En sammansvetsande, lärorik och lustfylld workshop i vår vackra pedagogiska trädgård som vi kallar Lekträdgården. Tillsammans med en av våra engagerade trädgårdsmästare tar ni er an en eller flera odlingbäddar, sår fröer och planterar små plantor. Vattnar och vårdar, luktar och smakar på det som redan tittar upp. Genom era egna upplevelser får ni en inblick i hur det är att vara trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård.

Tid: 90 min

Augusti, september, oktober:

Plocka och bind din egen bukett av hållbara blomster
Trädgården prunkar och Rosendals snittblomsland är fyllt av doftande blomster i vackra färger.  En av våra florister leder denna workshop. Du och ditt sällskap låter er inspireras av blomsterprakten och fångar detta i varsin egenkomponerad bukett. Ni lär er enklare bindningsteknik och får tips och för att buketten ska hålla längre i vasen. 

Tid: 90 min

Skörda och smaka
På en vandring genom de prunkande grönsaksfälten fyller vi korgarna med smakrika grönsaker och färgglada doftande blomster.  Vi dukar upp och ställer till med en liten skördefest där vi provar att äta peppriga blommor, sockersöta morötter, syrliga blad och andra läckerheter som våra odlingar bjuder på.

Tid: 90 min

Äppelprovning/Päronprovning
Följ med på en vandring i vår fruktträdgård där en av våra kunniga och engagerade trädgårdsmästare berättar om de olika äppelsorterna/päronsorterna som ni också provsmakar! Vissa är kryddiga och söta, andra mer lätta och syrliga. En rolig och sinnlig vandring för mindre och större grupper.

Tid: 60 min

Komposternas tid
I den hållbara odlingen slutar och börjar det med komposten. Höstens alla vissnande växter är guld värda för trädgården och tiden är inne för nedbrytningsorganismerna att ta vid. Tillsammans med en av våra kunniga och engagerade trädgårdsmästare får ni prova att göra en egen kompost. Under arbetets gång får ni dyka ner i mikroorgansimernas förunderliga värld och lära mer om hur man skapar en fungerande kompost som blir prima näring för nästa års odlingar.

Tid: 60 min

Bröllopsmeny på Rosendals Trädgård

MAT & DRYCKESWORKSHOPS

Gör er egen alkoholfria bordsdryck

Intresset för hantverksdrycker har ökat och med det även hantverkstillverkade bordsdrycker utan alkohol. Tillsammans med en av våra skickliga kockar provsmakar ni olika alkoholfria bordsdrycker tillverkade av kockarna på Rosendals Trädgård. Dryckerna har en bas av frukt och grönt från trädgården och den intilliggande naturen. Med råvaror som hör årstiden till gör ni tillsammans en egen alkoholfri dryck och får varsin flaska av drycken och en receptsamling att ta med hem.

Tid: 90 min

Prova grönsakssyrning

Tillsammans med en av våra skickliga kockar provsmakar ni olika fermenterade grönsaker som tillretts på Rosendal med en bas av grönsaker och kryddor från trädgården och den intilliggande naturen. Med de råvaror som hör till årstiden syrar ni tillsammans och alla får varsin burk att ta med hem.

Tid: 90-120 min

40 år av kärlek till jorden  |  Rosendals Trädgård

Så här går det till att boka!

1.

KONTAKTA OSS VIA MEJL

Mejla förfrågan till oss med information vilken aktivitet ni önskar boka samt dag, tid och antal deltagare.

2.

BOKNING & PLANERING

Vi återkopplar till er med information om tillgänglighet för önskad aktivitet samt möjligt upplägg och offert.

3.

BOKNINGSBEKRÄFTELSE

Efter ni bekräftat offerten, skickar vi en boknings-bekräftelse. I den framgår alla bokningsvillkor bl.a. avboknings- och betalnings-villkor. Vid avbokning senare än 14 dagar innan bokad aktivitet faktureras hela avgiften.

4.

JUSTERINGAR

Senast två veckor före bokad aktivitet lämnar ni de sista justeringarna vad gäller antal deltagare, ev. matallergier och specialkost.

5.

BETALNING

Workshop eller visning betalas med kort i Plantboden i samband med besöket. Om behov föreligger har vi också möjlighet att fakturera, detta måste dock vara avtalat i förväg.

6.

DAGS FÖR AKTIVITET

Samling vid gaveln till vår Gårdsbutik där den trädgårdsmästare, florist eller kock som ska leda workshopen/ visningen möter upp. Tänk på att välja kläder efter väder vid utomhusaktivitet eller visning.

Pin It on Pinterest