Årets sista julbord blir starten på något nytt!

dec 22, 2024 | Hållbarhet, Trädgårdskafé

Nu har vi serverat årets sista julbord här – idag tänkte vi bjuda på tre tips på vad du kan göra av sådan som blivit kvar. Paul ger julskinkan en andra chans som pulled julskinka, vår köksmästare Olle bakar knäckebröd på bröd som hunnit bli torrt och till sist mat- & dryckesansvarige Jonas som ser nya möjligheter för knäcken när man tröttnat på den.

God Jul och Gott Nytt År önskar personalen i Trädgårdskaféet på Rosendals Trädgård

Pulled julskinka

Julskinkan får en andra chans med lite tid och kryddor!

300 gram julskinka
2 msk + 2 msk rapsolja
3 dl rött vin eller glögg
2 dl vatten
200 gram trattkantareller – färska eller frysta alt. 100 gram torkade
1 gul lök
1 röd chili eller chiliflakes
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
½ kruka koriander

Skär skinkan I tjocka skivor och bryn hastigt I olja I en stekpanna. Häll på vin och vatten. Lägg över skinka och sky I en gryta och låt brässera under lock 1-11/2 timme.

Ansa och rensa färsk svamp, tina fryst eller torkad svamp I kallt vatten I ca 10 min. Skala och finhacka löken. Kärna ur och skiva chilin. Stek svamp, lök och chili I 2 msk olja I en stekpanna. Lägg fräset I grytan när ca 15 min av koktiden återstår.

 

Brödknäcke

Bröd över som börjar bli torrt kan återbakas till trevligt knäcke!

300 gram överblivet mjukt bröd
1 ½ dl vatten + ev. ytterligare vatten beroende på vilket bröd du smulat ner
500 gram vetemjöl (ca 8 ½ dl)
2 tsk rostade foch mortlade fänkålsfrön
1 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär brödet I mindre bitar och mixa fint I en matberedare. Häll brödsmulet I en degblandare och tillsätt vatten. Arbeta en kort stund, tillsätt mjöl – lite I taget – fänkålsfrön och salt. Arbeta I maskin I ca 5 min till en slät deg och späd eventuellt med mer vatten så att degen går ihop.

Dela degen I 20 bitar och täck dem med plastfolie så att degen inte torkar. Kavla ut en bit I taget till rundlar riktigt tunt på en mjölad arbetsbänk och lägg sedan över på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel.

Grädda mitt I ugnen I ca 5 min tills bröden fått en gyllene färg och är genomgräddade. Låt svalna på galler.

 

Knäckkolasås

Jonas tips för julgodiset som får förgylla desserten.

2 dl grädde
2 dl julgodis t.ex kola eller knäck.

Värm grädden i en kastrullen, lägg I julgodiset och smält ner under omrörning. Känns det lite tjock tillsägg mer grädde. Utmärkt att servera som sås till bär och glass eller ringla över en kaka.

Smaklig spis!

Recepten på pulled julskinka och brödknäcke är tidigare publicerade I Alt om Mat

P.S! Vi ses kanske I mellandagarna 27-30 december när Trädgårdskaféet håller öppet

Året som var

Året som var

Dags att säga adjö till 2024 och hej till 2025 som blir den 42:a säsongen för Stiftelsen...

läs mer

Pin It on Pinterest

Share This