Välkommen till en helg av smaker och hållbarhet
Den 28-29 september bjuder Rosendals Trädgård på Kungliga Djurgården in till Äppelhelg, en festlig hyllning av höstens skörd. Denna helg sammanfaller även med den internationella matsvinnsdagen den 29 september.
I fruktträdgården på Rosendal är det skördetid och i år dignar träden av frukt. Många trädgårdsägare i landet har äpplen och päron som riskerar att gå till spillo. Det är en påminnelse om den rikedom naturen erbjuder, men också en utmaning: ”Hur kan vi ta tillvara på allt detta?”
Minska matsvinnet med säsongsbetonade råvaror
Vi vill uppmärksamma vikten av att använda råvaror i säsong och att minska matsvinnet – en stöttepelare i kökets matfilosofi. Genom att fylla våra tallrikar med lokalt odlade och säsongsbetonade råvaror bidrar vi till en hållbar matkultur.
Stöd lokala odlare!
Att välja ekologiska alternativ minskar vårt ekologiska fotavtryck och bidrar till en mer hållbar framtid.
Kreativ matlagning – Ta vara på frukten
Paul Svensson, gastronomisk visionär, och Jonas Bolling, mat- och dryckesansvarig på Rosendals Trädgård, påminner oss om att varje del av frukten har sin plats i vår matlagning. Här delar vi med oss av två inspirerande recept som visar hur vi kan använda fallfrukt och pressrester; en bakad äppelkräm, som serveras just nu i Trädgårdskaféet och saftiga äppelbiscottis goda till eftermiddagstéet eller till desserter.
Recept 1: 100% äpple – Bakad äppelkräm
INGREDIENSER
– 8 äpplen
– Ekologiskt socker
– 1 msk äppelcidervinäger
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Kärna ur frukten och skär bort eventuella skador.
3. Baka tills skalet spricker och köttet är mjukt.
4. Mixa äpplena medan de fortfarande är varma och tillsätt socker till önskad sötma.
5. Avsluta med äppelcidervinäger och häll upp på rena burkar med tätslutande lock. Förvaras kylt.
Jonas Bolling
Recept 2: Upcyclad äppelbiscotti
INGREDIENSER
– 500 g äpplen eller 300 g äppelpressrester
– 1 vaniljstång
– 2,5 dl ekologiskt socker
– 6 dl ekologiskt vetemjöl
– 1 tsk bakpulver
– 1 nypa havssalt
– 2 stora ekologiska ägg
– 1 bit riven ingefära
– 100 g ekologiskt smör
1. Skär äpplena i klyftor och kärna ur.
2. Mixa till juice och sila.
3. Sätt ugnen på 200 grader och vispa samman smör och socker.
4. Tillsätt äggen och blanda ner äppelrivet.
5. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt, ingefära och vaniljsocker. Tillsätt till smeten och forma till en deg.
6. Dela degen i sex delar, forma till rullar och baka i 20 minuter.
7. Snitta skorporna och sänk ugnsvärmen till 100 grader, torka skorporna ytterligare i 40 minuter.
Hylla skördetiden och minska matsvinnet
Genom att dela dessa recept och tips hoppas vi inspirera fler att verka för en hållbar matkultur, där vi värdesätter kvalitet och säsongens smaker. ”Låt oss hylla skördetiden och göra vårt bästa för att minska matsvinnet – för miljön, för smaken och för framtiden!”