Årets Semmelbonanza går mot sitt slut och snart, tisdag 4 mars, ska vinnaren koras – är det en utmanare eller är det eller bagarnas klassiker som står sig bäst?! Dessutom kommer vi att utse en vinnare till ”evighetssemlan” av återvunnet glas, bland våra gäster som ätit sig igenom alla smaker och är med och röstar fram vinnarsemlan….
Bagarnas klassiska semla
Såklart måste vi börja med att lyfta fram vår klassiska semla som vi serverar fram till 10 mars i år! En fluffig kardemummabulle, fylld med bagarnas egna mandelmassa som har större bitar av rostad mandel och lite sälta till den varsamt vispade grädden, allt för att nå den perfekta konsistensen – lättvispad men precis så fast att den håller ihop på semmelbullen.
Utmanare 1
Med den första smakkombinationen växte en ”tremla” fram då den hämtat smak från vår trädgård. Bageriets kardemummabulle fick sällskap av en gatkamomill-diplomat (en vaniljkräm smaksatt med gatkamomill), saffran, kökets inkokta päron och en hasselnötspraliné. Först ut att smaka var vår trädgårdsmästare Elis som skördade päronen i höstas – från trädet kom tummen upp!
Utmanare 2
Denna gång var det skogen som hälsade på, semlan fick granskottsgrädde och hjortron med en rostad solrosmarsipan. Semlan var också en liten flirt med vår fina serveringsbyggnad ritad av Jordens Arkitekter där inneväggarna fått panel av gran som vuxit mycket lokalt – här på Djurgården!
Utmanare 3
Till utmanare tre var det en annan mer lokal råvara som tog mandelns plats i semlan… Paul Svensson, gastronomisk ledare här på Rosendals Trädgård, gjorde en marsipan på märgärt, till det en kompott på fjolårets rabarber från trädgården och brynt grädde.
Utmanare 4
Sist ut, en smakkombination som fångar lite av det vilda med älgörtsgrädde, citrussäsongen med gravad clementin och så fick märgärtsmarsipanen bli kvar även på denna.
Märgärtsmarsipanen blev en favorit som fick stanna genom två utmanarsemlor – ett hållbart alternativ till mandeln. ”Marsipanen” gör vi på märgärt från Nordisk Råvara, odlad på Gotland, istället för mandelmassa. Märgärtsmarsipan blir ett betydligt mer hållbart alternativ till mandel som kräver enorma mängder vatten vid odling och transporteras långt för att nå oss.
Vi serverar semla med märgärtsmarsipan fram till 10 mars – vill du prova att göra den därhemma så kommer receptet här:
Märgärtsmarsipan
- 250 g förkokta och rostade märgärtor
- 150 g florsocker
- ½ dl kallpressad rapsolja
- 40 g reducerat märgärtsspad alt. äggvita
- Riven bittermandel eller bittermandelessens
Blötlägg ca 1 dygn och koka sedan ärtorna mjuka i lättsaltat vatten 1-2 timmar. Rosta sedan i ugnen, 150 grader så de blir knapriga och torra rakt igenom. Det kan ta upp till 2 timmar – beror lite på ugnen. Mixa ärtor, socker, olja, spad/äggvita till en slät smet. Smaksätt med lite bittermandel efter tycke och smak.
Semlan monterar du sedan som vanligt med märgärtsmarsipanen, en kardemummabulle och så lättvispad grädde – eller så kan du ta inspiration av de smaker som passerat genom vår Semmelbonanza 2025….
Håll utkik 4 mars då vinnaren publiceras på våra sociala medier!
Och ja, för dig som vill säkra semlan till Fettisdagen 4 mars så är det dags…
Bageriet tar emot beställningar av våra klassiska semlor fram till och med fredag 28 februari kl. 12. Mejla beställning till gardsbutiken@rosendalstradgard.se Semlorna hämtas upp i Gårdsbutiken på fettisdagen.