På Djurgården, mitt i Stockholm, ligger Rosendals Trädgård – en plats där naturen får blomstra och där människor samlas för att odla, lära och njuta tillsammans. Här är varje dag en hyllning till livet i alla dess former.
En trädgård som andas liv
Rosendals Trädgård är en del av Kungliga Nationalstadsparken, världens första nationalstadspark. Här samsas gamla ekar med pollinerande insekter, fåglar, smådjur och människor. I de gamla ekarna kan mer än 1 000 olika insektsarter leva. Detta rika ekosystem bidrar med ovärderliga ekosystemtjänster som pollinering, rening av vatten och luft samt motståndskraft mot klimatförändringar.
Biodynamisk odling – att odla med naturen
På Rosendals Trädgård praktiseras biologisk odling, en form av regenerativt jordbruk som ser gården som en levande organism där växter, djur, jord och människor samverkar. Istället för kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel används kompostering, gröngödsling och naturgödsel – i vårt fall från djuren på Skansen. Vi odlar med omväxlande grödor enligt en särskild växtföljd för att främja jordens hälsa och biologiska mångfald.
Komposten – trädgårdens hjärta
En del tycker att kaféet är viktigast här på Rosendal. Själva tycker vi att komposten är fantastisk! Genom att kompostera löv, matrester, gräsklipp, kvistar och gamla växtdelar återför vi näring till jorden. Med kompost i odlingarna ökar jordens biologiska mångfald. Bakterier, svampar och kryp är mikroliv som ökar både bördighet och växternas motståndskraft. Jordens förmåga att hålla fukt förbättras också. Den blir mer porös och lättgrävd. Dessutom spar det energi att inte transportera bort och förbränna det värdefulla organiska avfallet.
Fruktträdgården – en plats för både skörd och vila
I vår fruktträdgård finns över 100 träd, varav det äldsta äpplet, Alexander, är från 1861. Vi har 50 olika sorters äpplen som alla har sin egen smak, textur, form och färg. All frukt är beroende av pollinerande insekter, och tvärtom. Därför skapar vi boplatser för vilda pollinatörer och har våra bikupor placerade här. Fruktträdgården har stor betydelse inte bara för skörden, utan också för människan. I generationer har trädgårdsmästare funnit mening i att vårda och lära ut konsten att beskära träden. Och många besökare går hit bara för att vila och njuta under trädens gröna tak.
Att bjuda in livet
Här på Rosendals Trädgård gillar vi insekter. De bidrar bland annat med pollinering av växterna. För att insekterna ska trivas lämnar vi till exempel kvar död ved, odlar perenna gräs, sparar vilda stråk och ser till att skapa plats för vatten. Vi har även slutat plöja jorden för att inte störa mikrolivet. Genom att blanda in bärbuskar och blommor i odlingen lockar vi hit nyttoinsekter som skyddar grödorna mot skadedjur. Sälg och vårlökar som krokus och scilla ger mat åt humledrottningar och nyvakna bin.
Dammen – en oas för mångfald
En damm i trädgården är mer än bara vacker. Dammen skapar ett hem för många djur och växter, och gynnar både den biologiska mångfalden och är en del av ekosystemet. Vid vattnets kant samlas insekter som trollsländor, fjärilar och olika arter av bin, som hittar både föda och skydd bland växterna. Vattenytan erbjuder även grodor och andra smådjur en säker plats att leka och växa upp. Fåglar kommer för att bada och dricka, medan smådjur söker sig hit för att få vatten och mat.
En damm är också en perfekt plats för salamandrar, som ofta söker sig till stillastående vatten för att lägga sina ägg. I dammen kan deras larver, som lever under vatten, utvecklas i skyddade miljöer. De vuxna salamandrarna lever på land men återvänder ofta till dammen för att hitta föda och för att föröka sig. En allt viktigare funktion med dammar i ett framtida klimat med mer nederbörd är dessutom möjligheten att fånga upp regnvatten för att förebygga översvämningar.
Människan som en del av ekosystemet
Även människan ingår i ekosystemet här på Rosendals Trädgård. Genom att träffas, skörda och äta får vi inte bara näring – det är också ett sätt att lära och njuta tillsammans. Våra kockar utgår från säsongens ekologiska råvaror, helst från vår egen biologiska trädgård. Vi mjölksyrar, torkar och lägger in för att spara sommarsmaker till vintern. Förhoppningsvis blir vi allt fler som lever efter insikten att biologisk mångfald har en självklar koppling till maten vi äter. Att du står här och läser är alltså en ”kulturell ekosystemtjänst”, som det heter i fackböckerna.
Lek Odla Väx! – barnens upptäcktsfärd
På Rosendals Trädgård odlar vi kunskap. I vår verksamhet Lek Odla Väx! utforskar vi trädgården ihop med barn i olika åldrar. Ett lärande där lek, aha-upplevelser och forskning möts. Vi smakar, känner, luktar och lyssnar på trädgårdens alla delar och årstider. När man själv får så, plantera, skörda och lägga kompost väcks en förståelse för naturen och var maten på tallriken kommer ifrån. Flera forskningsstudier visar också att barn som får en relation till naturen, bär den med sig och värnar den genom hela livet.
Varför är biologisk mångfald viktig?
Biologisk mångfald är grunden för allt liv på jorden. Den förser oss med mat, rent vatten, frisk luft och skydd mot klimatförändringar. En rik mångfald av arter bidrar till stabila och motståndskraftiga ekosystem, vilket är avgörande för vår överlevnad och välbefinnande. Genom att värna om den biologiska mångfalden säkerställer vi en hållbar framtid för kommande generationer!
Välkommen att upptäcka mer!
Vill du lära dig mer om hur vi arbetar på Rosendals Trädgård för att gynna den biologiska mångfalden och bjuda in liv, stort som smått, till trädgården och varför det är viktigt för oss alla? I projektet Liv på Rosendals Trädgård har vi skapat en promenadslinga i trädgården med informationsskyltar och små filmer där trädgårdsmästarna berättar om hur vi arbetar här och om de förutsättningar den omgivande miljön bidrar med. På Plantgården finns dessutom en rad handfasta tips på vad du kan göra hemma i trädgården, på balkongen, terrassen eller innergården för att bjuda in liv till din gröna miljö.
Välkommen att ta del av vår värld där livet pågår i, på och över jorden!