Vedugnen 25 år | 25 mars

25 år av värme! 25 mars börjar firandet av vår vedugn

Vedugnen på Rosendals Trädgård murades upp under början av 1998. Den är konstruerad av arkitekt och ugnsbyggare Heikki Hyytiänen och byggdes på initiativ av Rosendals bagare under den tiden, Erik Olofson. Ugnen är Stockholms största och väger 16 ton. Ugnen eldas dagen före baket i den undre sektionen av bakugnen. Elden brinner upp i den övre ugnen och värmer då upp hela stenmassan. När endast glöd återstår stängs spjället, på morgonen skjuts askan bakåt för att falla ner askutrymmet under ugnen. Brödet bakas sedan direkt på stenhällen. Med ugnen som bageriets varma hjärta och trädgårdens skiftningar blir brödet från Rosendals vedugnsbageri smakprov på ett hantverk som utövas med stor omsorg.

MISSA INTE NÄR DET HÄNDER NÅGOT KUL PÅ ROSENDALS TRÄDGÅRD!

<< TILLBAKA TILL KALENDARIUM

Pin It on Pinterest

Share This