Rosendals Trädgård storsatsar på nya byggnader för alla årstider och en själfull utveckling av platsen

Den 14 maj presenteras Rosendals Trädgårds största satsning någonsin. Nya byggnader och ett varsamt men totalrenoverat växthus synliggör hantverken och kopplar samman park, trädgård och odlingar med kök, bageri och eventverksamhet. Hållbarhet på alla plan är vägledande när Jordens Arkitekter genom närodlad arkitektur gör det lättare att njuta av platsen året runt. 

Rosendals Trädgård är en av Sveriges mest älskade destinationer med närmare en miljon besökare per år. Nu läggs en ny årsring till två seklers trädgårdshistoria i området när den första etappen av Rosendals Trädgårds utbyggnad står klar: nytt kök, ny restaurang, samt ett nyrenoverat växthus som från och med nu blir vinterbonat. Utanför entrédörrarna välkomnar ett nytt trädgårdsrum designat av chefsträdgårdsmästare Malin Skiöld. Dessutom fortsätter Rosendals Trädgård att utveckla jord-till-bord-filosofin med siktet inställt på att utveckla framtidens matkultur genom att presentera Paul Svensson som ny gastronomisk ledare och Jonas Bolling som mat- & dryckesansvarig.

– På Rosendals Trädgård är vi övertygade om att det går att leva gott utan att tära på jordens resurser.  I över 40 år har besökare från hela världen vallfärdat hit för inspiration. Nu mer än någonsin behövs platser som inger hopp och som i praktisk handling visar vad begrepp som ”biologisk mångfald”, ”regenerativt” och ”cirkulära flöden” faktiskt är. Nu säkrar vi upp för framtiden, så att fler kan njuta av Rosendal året runt, i alla väder, säger Tin-Tin Jersild, vd och trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård.

Byggprojektet har genomförts under devisen ”närodlad arkitektur” signerad Jordens Arkitekter. Det nya köket innebär bokstavligen att kockarna flyttar ännu närmre örtagården och köksträdgården. Arkitekturen är sprungen från platsen, utvecklad för att skapa bättre gästupplevelser, vara en inspirerande arbetsmiljö och synliggöra de hantverksyrken som utförs av kockar, bagare, trädgårdsmästare och florister.

– Intresset för trädgårdsodling är stort och växande. Målet har varit att respektera och bevara historien och samtidigt varsamt lägga ännu en årsring till platsens utveckling över tid. Det är ett uppdrag vi är stolta över och som gett oss möjligheter att arbeta med det vi älskar, att koppla förnuft till själ, att skapa arkitektur med känsla av närvaro. Här bygger vi länken mellan dåtid, samtid och framtid, säger Johnny Andersson, co-founder och arkitekt på Jordens Arkitekter.

Estetiska och hållbarhetsmässiga ambitioner har varit vägledande i projektet: återbruk av både byggmaterial och utrustning, naturliga materialval, energieffektivitet, låg klimatpåverkan och korta transporter. Dessutom har projektet präglats av antikvariska förutsättningar och det unika läget i Nationalstadsparken. Stommen är byggd i trä. Tongivande i interiören är ett golv av återbrukat tegel samt vägg och tak av gran som vuxit lokalt på Djurgården – träd som Kungliga Djurgårdens Förvaltning fällt efter angrepp av granbarkborren.

Byggnadernas brukskaraktär understryks av att tak och fasad är klädd med en ny svensktillverkad, stålplåt med Galfan® zinkbeläggning, vilket kräver minimalt med underhåll och ger mycket lång livslängd. De nya byggnaderna är både en spegelbild av och en konstrast till de befintliga växthusen. Växthuset är renoverat med kärnfuru från Norrland samt isolerglaset Skavank®, återbrukat av spill som annars skulle gått till kross eller deponi.

Nästa etapp som kommer stå klar i maj 2025 innebär bl.a. ny floristateljé, nya gästtoaletter samt nytt kontor. Nya stråk och mötesplatser tillkommer när gårdsplanen på dagens baksida öppnas upp för gäster.

 

Om investeringen

Investeringen på över 100 miljoner i nya byggnader görs av hyresvärden, Kungliga Djurgårdens Förvaltning. Nybyggnationerna är ett samverkansprojekt mellan hyresvärden, Stiftelsen Rosendals Trädgård, Jordens Arkitekter och M3 Bygg. Renoveringen av växthusen görs i samarbete med Ryds Glas. Den fortsatta renoveringen av befintliga växthus finansieras av Rosendals Trädgård och kommer att fortsätta i takt med att stiftelsen finner extern finansiering. För mer information, vänligen kontakta: Tin-Tin Jersild Vd, Stiftelsen Rosendals Trädgård E-post: tin-tin@rosendalstradgard.se Telefon: 073 356 15 55 Victoria Lagne Kommunikationsansvarig, Stiftelsen Rosendals Trädgård E-post: victoria@rosendalstradgard.se Telefon: 073 640 11 58

 

Om Stiftelsen Rosendals Trädgård

Stiftelsen Rosendals Trädgård bildades för över 40 år sedan med syftet att bedriva en biodynamisk odling och sprida kunskap och intresse om trädgårdskonsten till en bred allmänhet. Här finns såväl odling av grönsaker, frukt och snittblommor som park och trädgårdsmästeri, KRAV-certifierad restaurang med event, hantverksbageri och gårdsbutik. Verksamheten har även en omfattande kursverksamhet och ett pedagogiskt odlingsprogram för barn och unga. Rosendals Trädgård är självfinansierat och har öppet året runt.

 

Ladda ner pressmeddelandet

MISSA INTE NÄR DET HÄNDER NÅGOT
KUL PÅ ROSENDALS TRÄDGÅRD!

Rosendals Trädgård

PRESSKONTAKT

Victoria Lagne
victoria@rosendalstradgard.se

Ange press i subject!

Pin It on Pinterest

Share This