DAMMEN

En damm i trädgården är mer än bara vacker. Dammen skapar ett hem för många djur och växter, och gynnar både den biologiska mångfalden och är en del av ekosystemet. Vid vattnets kant samlas insekter som trollsländor, fjärilar och olika arter av bin, som hittar både föda och skydd bland växterna. Vattenytan erbjuder även grodor och andra smådjur en säker plats att leka och växa upp. Fåglar kommer för att bada och dricka, medan smådjur söker sig hit för att få vatten och mat.

En damm är också en perfekt plats för salamandrar, som ofta söker sig till stillastående vatten för att lägga sina ägg. I dammen kan deras larver, som lever under vatten, utvecklas i skyddade miljöer. De vuxna salamandrarna lever på land men återvänder ofta till dammen för att hitta föda och för att föröka sig.

En allt viktigare funktion med dammar i ett framtida klimat med mer nederbörd är dessutom möjligheten att fånga upp regnvatten för att förebygga översvämningar.

För att skapa en livskraftig miljö har våra trädgårdsmästare planterat vattenväxter i dammens strandzon samt ängsväxter intill. Vattenväxterna tar bland annat upp överflödigt fosfor och kväve ur vattnet och bidrar, liksom ängsväxterna, med riklig blomning. De blommande ängsväxterna ger pollinatörer som blomflugor och bin ett rikt utbud av nektar och pollen.

Trädgårdsmästarna vill även förse pollinatörer med föda tidigt om våren och har planterat stora mängder blomsterlök runt dammen. Här kommer ett vackert hav av scilla, krokus och botaniska tulpaner att bre ut sig när det ännu inte finns mycket annat som blommar i naturen.

Plantfest | Rosendals Trädgård

LIV VID DAMMEN

En damm kan bli en oas för många olika arter, både insekter, groddjur och andra vilda djur. Här är några specifika exempel på sådana som gynnas av en damm:

Trollsländor  lägger sina ägg i vattnet, och deras larver (nymfer) lever i vattnet innan de blir vuxna och fladdrar omkring. Dammen blir en viktig yngelplats.

Fjärilar – Många fjärilar, som blåvinge och nattfly, använder de blommande växterna runt dammen som födoställen och viloplatser.

Bäcksländor – De vuxna insekterna lever vid vattnet och deras larver lever på botten och filtrerar näringsämnen.

Vanlig groda – Trivs i dammar för att lägga sina ägg (rom) och deras larver, yngel, utvecklas i vattnet.

Vattenödla – Lever i fuktiga miljöer och kan ofta ses vid dammar, där den jagar små insekter och även leker.

Salamander – finner föda, lekplats och lägger sina ägg i stillastående vatten

Fåglar – Fåglar som bläsand och gräsand söker sig till dammar för att dricka, bada och bygga sina bo. Dammen erbjuder också en bra plats för att hitta föda i form av smådjur.

Rådjur – Rådjur kan besöka dammen för att dricka vatten, särskilt under torra perioder.

Ekorre – dricker eller letar mat, som nötter eller bär från växterna runt dammen.

Dammen erbjuder en viktigt livsmiljö för dessa djur och bidrar till att öka den biologiska mångfalden i trädgården eller landskapet. Här kan du läsa mer om det rika djurlivet i Nationalstadsparken:

DJUR & FÅGLAR I  KUNGLIGA NATIONALSTADSPARKEN

Plantfest | Rosendals Trädgård

DAMMENS VÄXTER

I, runt och I kanten av dammen har vi planterat växter och lökar som kan bidra till en bra livsmiljö för såväl insekter som fåglar och djur.  Näckrosor i en damm är väldigt värdefulla eftersom de bidrar med rening, blomning, skydd åt smådjur samt skuggar vattenytan vilket hämmar algtillväxt.

Runt dammen finns många av våra klassiska ängsväxter och i strandkanten ängsväxter som trivs i fuktigare förhållanden. Ängsväxter vill ha mager jord, är jorden för näringsrik kommer andra växter att ta över.

Här är några av de bästa växterna för pollinatörer och biologisk mångfald:

Rölleka –  utmärkt nektar- och pollenleverantör som lockar fjärilar, bin och blomflugor.

Klätt – bra för pollinatörer, särskilt humlor, med sina små blommor som producerar nektar.

Blåklint (både liten och stor) –  favorit för bin och fjärilar, som älskar blåklintens nektar.

Prästkrage (både tidig och sen) – Pollineras av många olika insekter, inklusive bin och fjärilar.

Gullviva – En viktig tidig källa till nektar för humlor och bin.

Vitklöver – En klassisk pollinatorvänlig växt som ger mycket nektar åt bin, särskilt under sommaren.

Tjärblomster – Lockar till sig många pollinatörer, särskilt fjärilar och små bin.

Käringtand – Värdväxt för flera insekter och pollineras av en mängd olika arter.

Gulmåra – Attraherar pollinerande insekter med sina små, gula blommor.

Äkta johannesört –  bra nektarväxt för bin och fjärilar.

Flera växter bidrar både till den biologiska mångfalden genom att erbjuda föda åt pollinatörer och fungerar som värdväxter för olika insekter. De skapar också en mångfaldig och livskraftig trädgård där både växter och djur kan trivas.

VÄXTLISTA FÖR DAMMEN PÅ ROSENDALS TRÄDGÅRD

 

Projektet är delfinansierat genom Länsstyrelsens utvecklingsanslag
för Nationalstadsparken. Vi och jorden tackar för stödet.

Pin It on Pinterest