ÄPPELHELG | 23-24 SEP

Med en anrik fruktträdgård där de första träden planterades på 1860 talet spelar äpplet en central roll på Rosendals Trädgård. Äppelträdet finns till och med i trädgårdens logga. Hela Djurgården ställer till med Äppelfest 23-30 september. Vi tar i extra mycket helgen 23-24 september då äpplen och päron sätter tonen.

Trädgårdsmästarna visar upp årets skörd och anordnar aktiviteter för att sprida kunskap om våra äpplen. I vedugnsbageriet bageriet och köket på Rosendal tar bagare och kockar tillvara på skörden och utlovar härliga bakverk med äpple och annat gott från denna kära frukt. I Trädgårdskaféet serverar vi must från årets skörd och vår egen cider vi gjort tidigare i samarbete med Spritmuseum.

Från gårdsbutiken kan man handla med äpplen hem från trädgården – superlokalt och ekologiskt odlat. Rosendals trädgårds odling av frukt och grönsaker är KRAV och Demetercertifierad.

Lördag 23 & söndag 24 september kl. 11-16
Antonovka, Signe Tillisch, Lobo & Greve Moltke… utställning med årets frukt.
Trädgårdsmästarna har samlat frukt från de träd som bär frukt i år och nu dukar de upp ett vacker utställningsbord med såväl äpplen som päron för att visa på trädgårdens mångfald. 2023 är ett något skralt äppelår så vi kommer inte att kunna visa trädgårdens alla sorter – päron finns det däremot gott om.

Lördag 23 september kl. 12
Mitt Rosendal – vernissage Rosendals Vänförenings fototävling
Det har blivit dags att visa alla bidrag i årets fototävling för unga (upp till 17 år). Utställningen hänger uppe hela helgen om vädret tillåter. Från kl. 11.40 spelar det unga bandet Five Million Goats. Läs mer om fototävlingen här:  https://www.rosendalstradgard.se/fototavling-for-unga/ 

Lördag 23 september kl. 13-16
Stockholms Bränneris mobila äppelbar

Vi får besök av vännerna på Stockholms Bränneri som tar med sin mobila bar – här blandas drinkar på trädgårds- och äppeltema. Med sig har de även en tidigare gin vi gjort tillsammans med Berner Rosenäpple, morot, timjan och stenkyndel.

Lördag 23 september kl. 14 – 15.30
Älskade äpplen – en smakvandring i fruktträdgården
Vi inleder med en guidad visning bland träden, där vi får ta del av såväl fruktträdgårdens historia som fakta kring äpplen och tips på sortval. Vi provsmakar ett urval sorter av äpplen och till det dukar vi upp äppelfika med något sött från vedugnsbageriet och årets äppelmust.
Endast föramnälan, deltagaravgift 575 kr inkl. provsmak & fika med must & äppelbakverk från vedugnsbageriet. Länk för mer info och anmälan här:www.rosendalstradgard.se/alskade-applen-23-sep/


Söndag 24 september kl. 12-15.30
Sortbestämning av äpplen med Rosendals trädgårdsmästare
Rosendals Trädgårdsmästare och pomolog Niklas Medin finns på plats och sortbestämmer äpplen. Medtag 4-5 välutvecklade frukter av varje sort du vill ha bedömd, gärna från olika delar av trädet.
Kostnad 50 kr/sort, betalas med Swish på plats.


Kurs i fruktkunskap…
För den som är nyfikne på att själv lära sig sortbestämning och mer om pomologi så håller Rosendals trädgårdsmästare tillika pomolog och framstående päronexpert, Niklas Medin kurs senare under hösten:
KURS: Sortbestämning av päron 17 oktober kl. 10-15.
Mer info och anmälan finns på Rosendals Trädgårds hemsida: https://www.rosendalstradgard.se/kurser/

 

Läs mer om Äppelfest på Djurgården här

MISSA INTE NÄR DET HÄNDER NÅGOT KUL PÅ ROSENDALS TRÄDGÅRD!

<< TILLBAKA TILL KALENDARIUM

Pin It on Pinterest

Share This