Rosendals Trädgård Rosendals Trädgård

Utomhuskonferens med Skogsbad

Att gå ut i skogen och sätta sig på en stubbe och bara lyssna på fåglarna, det är bland det bästa vi kan göra för ökat välbefinnande! Att bara vara närvarande i naturen och fylla alla sinnen med allt vad den erbjuder några timmar i månaden räcker för att ge en mätbar effekt på hälsan.

”Titta djupt in i naturen och då förstår du allt bättre”

Albert Einstein

Skogsbad, eller Shinrin yoku som det heter i Japan, är en metod som utvecklades i Japan på 80-talet då effekterna av den stora urbaniseringen ledde till en dramatiskt försämrad folkhälsa. Människor i storstäder dog av stressrelaterade sjukdomar. En forskargrupp intresserade sig för hur naturen påverkar hjärnan och kroppen och kom fram till häpnadsväckande resultat. De drog slutsatsen att orsaken till ohälsan var naturbrist.

Behandlingen av den åkomman, som visat sig vara väldigt effektiv, är följaktligen att fylla på med natur – gå ut i skog och mark och låta den göra sin verkan. Forskning pågår än idag på flera av världens främsta universitet och den metod som utvecklades i Japan används idag över hela världen.

Följ med ut och prova själv!

En Skogsbadsvandring går till så att man tillsammans med en certifierad Skogsbadsguide går ut i ett naturområde. Guiden ger förslag på olika övningar ämnade att öppna våra sinnen och sakta ned tempot. Det tar inte lång stund innan man känner av de välgörande effekterna!

Antal deltagare: 10 – 20 personer
Pris: 1400 kr per person för 10 personer därefter 850 kr per extra deltagare.

Program

8.30 Frukost, kaffe/te med rågsmörgås från vårt vedugnsbageri, Vesterhavsost och grönsaker samt en liten, stärkande grönsaksshot.

09.00 Skogsbad med Lisen Sundgren. Efter skogsbadet känner många sig kreativa, öppna, tillgängliga. Den perfekta starten på ett möte!

10.00-12.00 Möte/workshop i er egen regi.
12.00 Varm, god lunch med bröd från vårt vedugnsbageri samt kaffe och kaka.
13.00 Summering och avslut av dagen i er egen regi.

Ta med kläder för utevistelse, regnar det så sätter vi upp ett tälttak till er.

Bokning: Mejla event@rosendalstradgard.se

 

 

Dokumenterade effekter av ett Skogsbad: 

  • Sänkt blodtryck
  • Lugnare andning
  • Förbättrat immunförsvar
  • Minskad utsöndring av stresshormonerna adrenalin och cortisol
  • Ökad kreativitet
  • Ökad empatisk förmåga
  • Ökad känsla av välbefinnande
  • En större känsla av sammanhang och gemenskap

För många av oss är det ingen nyhet att man mår bra av en stund i naturen, men de flesta av oss tar sig sällan tiden att sakta ned, bara vara i skogen utan att ha en agenda, utan att fiffla med mobilen, motionera, vandra eller gå ut med hunden. Bra aktiviteter alltihop men det är när man verkligen saktar ned och är medvetet närvarande som naturens läkande verkan kan träda i kraft.

Namnet Skogsbad syftar dels till att vi tar in naturen med alla sinnen, liksom badar i sinnesintryck, dels att vi andas in fytoncider, ämnen som utsöndras från träd och som är en del av deras immunförsvar. När vi andas in fytonciderna sprids de i vårt blodomlopp och förbättrar även vårt immunförsvar.

Att det kallas terapi innebär att det som sker i mötet mellan dig och naturen är precis vad du behöver just nu. Guiden öppnar dörren, naturen står för terapin!

Ni förväntas inte prestera något, ni kommer inte bedömas eller betygsättas. Allt sker på era egna villkor utan måsten och krav. Så allt ni behöver är att ta med er själva, lämna förväntningarna hemma, stäng av mobilen och klä er efter väder. Sittunderlag finns att låna.

Shinrin yoku är idag en vetenskapligt beprövad metod och den går att utöva överallt där det finns några träd, en park, en trädgård, parkeringsplats eller en gräsfläck. Ja till och med inomhus!

Skogsbadet leds av Lisen Sundgren, certifierad Natur och Skogsterapiguide av ANFT, Association of Nature and Forest Therapy.

Bilder Charlotte Gawell