Rosendals Trädgård Rosendals Trädgård

Rosendals vedugnsbageri

Att arbeta med ekologiska råvaror, surdeg och en vedeldad stenugn är en utmaning. Det tar längre tid och kräver mycket kunskap, men resultatet är bröd och bakverk som inte bara är bättre för människa och miljö, utan framför allt smakar ljuvligt. Att bröd som bakas på surdeg dessutom har längre hållbarhet är en riktig bonus!

För oss är det av största vikt att råvarorna vi arbetar med är av bästa kvalitét – självklart ekologiskt så långt det går – och med kortaste färdväg. Det är bra för både människa, miljö och smak!”

 

Varje dag bakar bagarna på Rosendals Trädgård många sorters bröd och bakverk i vedugnsbageriet bakom gårdsbutiken. Brödet bakas på surdeg och ofta på kulturspannmål, allt som görs är ett hantverk, utan genvägar och bakat med de allra bästa råvarorna. Bagarna drivs av en genuin kärlek och stolthet till sitt yrke!

De flesta bröden bakas i stenhällsugnen som eldas med björkved. Det ger fin skorpa, mer doft och bättre smak till bröden. I vedugnsbageriet bakar vi också vetebullar, mjuka kakor, många sorters småkakor och annat gott till vårt trädgårdskafé och för att säljas i vår gårdsbutik.

STOCKHOLMS STÖRSTA VEDELDADE STENUGN

Ugnen byggdes på plats 1998 av 16 ton tegel  och är därmed den största aktiva ugnen i Stockholmsområdet! Bakytan består av två plan, vardera 2×2 meter. Eldningen sker direkt på nedre bakhällen, med ved som fylls på genom luckor på ugnens baksida.

Ugnen är mycket väl isolerad med moderna isoleringsmaterial. Därför kan vi elda på eftermiddagen och baka hela följande dag på eftervärmen.

På morgonen sopas ugnen ren från aska. Först bakar vi de ljusare bröden på vetemjöl; när värmen sjunkit något bakar vi rågbröden. Många av bröden jäser i korgar för att kunna bakas direkt på stenhällen.

Att arbeta med en stor stenugn tar lite längre tid och kräver mycket kunskap men ger en fin skorpa, mer doft och framför allt så smakar brödet extra gott!