EKOLOGISK LÖKMARKNAD
Det börjar bli dags att plan(t)era för vårens blomning! Årets lökmarknad i Plantboden kommer att bjuda på ett helt växthus fyllt av ekologisk blomsterlök och sättlök!
Välkommen att botanisera bland allium, anemoner, colchihum (tidlösa), chinodoxa, krokus, frittilarior, trädgårdshyacinter, iris, lilja, snödroppar, scilla, narcisser, botaniska och historiska tulpaner.
Senare under hösten får vi hem sättlök; vitlök, scharlottenlök, röd- och gullök från skånska Larsviken.
Lökmarknaden i Plantboden håller på hela hösten!
ODLA LÖK I KRUKA
De flesta lökar går bra att odla i kruka. Det blir en tidigare blomning samt möjlighet att placera krukan där en kan njuta av vårblommorna.
Lökplantering i kruka sker på lite annat sätt än i trädgården. Det går bra att plantera mycket tätare, lökarna kan läggas så tätt att de nuddar varandra och krukans vägg.
Det går även bra att plantera lökar i flera lager med jord emellan. De största lökarna längst ner och mindre lökar högre upp.
SÅ HÄR GÖR DU:
1.
Välj en kruka med bra dräneringshål i botten, gärna en lerkruka. Undvik plastkrukor då dessa kan skapa kondens som kan leda till att lökarna möglar.
2.
Lägg ett rejält lager grus, lecakulor, skärvor el. dyl. i botten av krukan.
3.
Lägg i välgödslad planteringsjord och placera ut lökarna, gärna i flera lager.
4.
Fyll på med mer jord och lägg gärna ett lager grus eller sand på toppen för att behålla fukten i krukan.
5.
Vattna igenom försiktigt och se till att vattnet rinner igenom ordentligt. Låt sedan krukan torka upp lite. Lökarna vill inte stå blött under kylperioden, då finns risk att de möglar eller ruttnar.
EFTER PLANTERINGEN
Nu är det viktigt att förvara krukan svalt men inte så kallt att den bottenfryser. Lökarna behöver en köldperiod på ca 14-16 veckor med 0-9 grader.
Krukan kan förvaras utomhus, tex på balkongen, om den isoleras noga. Ställ ner krukan i en låda och fylla upp med frigolit eller vira in krukan i bubbelplast några varv.
Även ett kallgarage, uterum, jordkällare eller kylskåp fungerar utmärkt. Det får gärna vara mörkt.
Det går också bra att gräva ner krukan i en i en rabatt och täcka med ett lager jord, sedan torv, täckbark, löv eller granris. Tänk då på att gräva ner krukan på en varm plats, t.ex. nära huset eller vid en varm vägg. Det blir då lättare att gräva upp krukan då det är dags att ta in den för drivning.
LÄS MER
Titta efter tidigt på våren för att se hur långt lökarna har kommit. När de har stuckit upp sina ”näsor” över jordytan, ett par centimeter med ljusgröna skott, tas krukan in och placeras ljust och svalt.
Vänj lökarna vid den högre temperaturen successivt och se till att de får rikligt med ljus. Glöm ej att vattna måttligt.
Njut av dina vårblommor som kommer att blomma flera månader innan våren är kommen på riktigt!