JAS(O) BESKÄRNING | 24 AUG

Vi kallar vår kurs i JAS-beskärning av fruktträd för fortsättningskurs men våra kunniga kursledare anpassar nivån och du behöver inte ha gått någon av Rosendals Trädgårds andra beskärningskurser eller motsvarande för att få behållning av den. JAS-beskärning sker under sommar och höst, innan träden fäller sina löv. Benämningen JAS kommer av juli, augusti och september men tiden kan variera och både börja tidigare och sluta senare beroende på var i landet du befinner dig och hur klimatet för året ter sig.

Stenfrukter som t.ex. plommon och körsbär mår bäst av att beskäras i JAS. För äpplen och päron beror valet av beskärningstidpunkt på hur träden mår och hur starka de är i sin vegetativa tillväxt. Den här perioden passar vid s.k. underhållsbeskärning (till skillnad från s.k. uppbyggnadsbeskärning som görs på träd yngre än 10 år) av träd som växer starkt och skjuter rikligt med nya skott varje år.

Under kursdagen tittar vi även på orsaker till skadeangrepp och hur de kan förebyggas. Vi passar också på att undersöka och jämföra frukterna från olika träd och provsmakar de som hunnit mogna för säsongen. Den teoretiska undervisningen sker i ett av våra vackra växthus alt. trädgårdspaviljongen mitt i fruktträdgården. Under de praktiska momenten har vi hela Rosendals anrika fruktträdgård med omkring 120 fruktträd att tillgå, där de äldsta träden är från 1860-talet och de yngsta planterades så sent som för ett par år sedan. Såväl teoretiska som praktiska moment leds av Rosendals trädgårdsmästare, certifierade med Grönt Kort genom Riksförbundet Svensk Trädgård, och med mångårig erfarenhet av fruktträdsbeskärning

Rosendals Trädgård är en biodynamisk trädgård och vår fruktträdgård sköts helt utan kemikalier och gifter.

Datum: Lördag 24 augusti 2024 kl. 10 – 15
Info: Kläder efter väder då vi är ute.
Anmälan: deltagaravgift 2300 kr inkl. kurskompendium och förmiddagsfika I samband med kursen erbjuds du som deltagare 20% rabatt på handskar och beskärningsredskap i plantboden.

 

Boka kursen här

GE BORT EN KURS I PRESENT!

Fyll i din egen mejladress vid anmälan och mejla sen till oss så lägger vi in rätt kontaktuppgifter manuellt när presenten är överlämnad.

Pin It on Pinterest

Share This