Rosendals Trädgård Rosendals Trädgård

Frågor & svar

Här har vi samlat några vanliga frågor med svar som underlättar inför besök hos oss.

Kostar det något att besöka trädgården?

Nej, vi tar ingen inträdesavgift, Rosendals Trädgård är öppen för alla. Istället finansieras vårt arbete med att sköta trädgården av inkomsterna från trädgårdskaféet, gårdsbutiken, vedugnsbageriet och plantboden.

Vem äger Rosendals Trädgård?

Själva marken är en del av Kungliga Djurgården och Nationalstadsparken, men Rosendals Trädgård drivs sedan 1982 av en helt självförsörjande stiftelse, som arrenderar mark och byggnader av Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Stiftelsen Rosendals Trädgård har inga statliga eller kommunala bidrag eller någon annan form av sponsring, utan all verksamhet bekostas av avkastning från butiker, trädgårdskafé, vedugnsbageri, kursverksamhet och trädgårdsvisningar.

Går det bra att ta med egen picknick?

Att ta med en liten matsäck till Rosendal går fint, men det är inte tillåtet att äta medhavd mat i trädgårdskaféet eller på vår uteservering. Borden i fruktträdgården är till för trädgårdskaféets gäster, så vill ni ha picknick går det bra att slå sig ner i gräset i nedre delen av fruktträdgården. Att ta med vin, öl eller annan alkohol till trädgården är absolut förbjudet.

Det kan också vara bra att veta att det gästerna köper i vårt trädgårdskafé ger de intäkter vi behöver till trädgårdens skötsel, medarbetarnas löner och underhåll av maskiner och byggnader.

Kvällstid stänger vi fruktträdgården så att den får vila inför nästa dag så det är inte tillåtet att ha picknick när vi har stängt för dagen.

Får man plocka blommor/frukt/grönsaker i trädgården?

Nej, absolut inte. Det vi odlar för skörd – grönsaker, kryddörter, blommor och frukt – plockar vi själva och säljer i vår butik, eller serverar i trädgårdskaféet. Blomsterrabatter, träd och buskar är planterade för att vara alla besökare till glädje, dem får man heller inte skada.

Våra fruktträd är vi särskilt rädda om – vissa är mer än 150 år gamla – så var snäll och akta dem: stick eller skär inte i barken, klättra inte, bryt inga grenar.

Det enda undantaget från den här regeln är det fält där vi under sommaren odlar snittblommor för självplockning (man lånar sax och betalar efter vikt i plantboden).

Är Rosendals Trädgård tillgängligt med rullstol?

I trädgården tar man sig fram i princip överallt också med rullstol. Våra växthus ligger i marknivå och har relativt breda dörrar, så även i kaféet och plantboden brukar det gå bra att komma in. I gårdsbutiken är det mera trångt, men vi hjälper gärna den som vill handla. Handikapptoalett finns i gula huset i samma byggnad som gårdsbutiken.

Vad serverar ni till lunch?

Varje dag har vi minst två varmrätter på menyn och en soppa. Under säsong gör vi också en sallad. Exakt vad som serveras beror på vilka ekologiska råvaror vi har för dagen, priserna ligger mellan 145:- och 165:-, soppa 110:-. Dryck och kaffe/te tillkommer.

Vi har alltid ekologiskt kaffe och te, liksom våra goda kakor, bullar och matiga smörgåsar på bröd från vårt vedugnsbageri. Lunchmat, däremot, serverar vi bara 11.00–14.30 på vardagar samt 11.00-15.00 på helger (eller så långt det vi lagat räcker).

Rosendals Trädgård har som huvudidé att arbeta med och för biodynamisk odling och närproducerad, ekologisk mat. Därför använder vi så långt det är möjligt råvaror från KRAV-gårdar och biodynamisk odling. Det är några kronor dyrare, men bättre för dig, för odlarna och för miljön.

Kan vi boka bord i kaféet?

Nej. Vi har inte möjlighet att reservera platser, varken inne i växthusen eller i trädgården. Det är ”först till kvarn” som gäller. Soliga vår- och försommarhelger blir det gärna extra trångt och köer, men på vardagar och under semesterperioden brukar det vara lugnare.

 Varför blir det så lång kö i trädgårdskaféet?

Hos oss finns i princip obegränsat med sittplats utomhus, så en solig dag kan det ibland vara många hundra personer som vill äta samtidigt. Tyvärr tar det tid att laga och servera riktigt bra ekologisk mat till så många gäster på en gång.

Ibland kan väntetid uppstå för att vi väntar på bröd eller kakor i ugnen, eller mat på spisen. Ibland har något helt enkelt tagit slut. Vi gör allt vi kan för att ni ska slippa vänta, men hoppas på tålamod och förståelse om det trots allt drar ut på tiden.

Hur bokar jag ett kalas eller event på Rosendals Trädgård?

För menyer och priser se under Kalas & event. Skriv sedan till event@rosendalstradgard.se med uppgift om hur många ni blir, vilket datum ni planerar, om det är kvälls- eller dagtid och om ni föredrar en viss meny, så återkommer vi med ett förslag.

Gör ni företagsarrangemang?

Javisst! Vi kan exempelvis ordna trädgårdsvisningar med varierande tema, kurs i allt från kompost till mjölksyrning och grönsaksodling, med eller utan tillhörande lunch/middag. Det går även att boka oss som föredragshållare. Skriv ner era önskemål till event@rosendalstradgard.se så återkommer vi med förslag.

Kan jag köpa presentkort på Rosendal?

Presentkort finns i valören 250 kr och köps i gårdsbutiken. Med presentkortet kan du sedan handla i trädgårdskafé, gårdsbutik, plantbod eller använda för betalning av kursavgift.

 Får vi fotografera/filma i trädgården?

Ja, privatpersoner får gärna ta bilder i trädgården, men för fotografering eller filminspelning i kommersiellt syfte krävs tillstånd i förväg. Vi tar också betalt som ett bidrag till trädgårdens verksamhet. Detta gäller såväl stora som små projekt. Läs mer om att boka in fotografering/ filmning här

Får jag ta med min hund?

Ja, hundar är också välkomna, så länge de inte följer med in i gårdsbutiken. Tänk också på att alltid hålla din hund kopplad i trädgården, då det råder kopplingstvång på hela Djurgården.

Kan jag praktisera på Rosendals Trädgård?

Ja och nej. Vi tar emot praktikanter från utbildningar i vedugnsbageriet och i trädgården. I trädgårdskaféet har vi inte möjlighet att ta emot praktikanter.
PRAO-platser har vi tyvärr inte alls, eftersom de flesta arbetsuppgifterna hos oss är olämpliga för den som är under 18 år.

Hur kommer jag till Rosendals Trädgård?

Bästa sättet är med Spårväg City linje 7,  till hållplatsen Bellmansro. Därifrån tar det ungefär fem minuter att promenera till trädgården. Följ skyltningen mot Rosendal, eller mot Prins Bertils boulehall.

Taxi (inklusive färdtjänst) har störst chans att hitta rätt om man uppger adressen Rosendalsvägen 38, vilket egentligen är till vår närmaste granne, Prins Bertils boulehall.

Med bil åker man över Djurgårdsbron, förbi Skansen och Gröna Lund, mot Waldemarsudde. Därifrån finns skyltar mot parkering Rosendal. Samtliga parkeringar på Djurgården är avgiftsbelagda.

Tänk gärna på att framkomligheten med bil sommartid kan vara begränsad under helger och evenemangskvällar, särskilt sommartid.