Rosendals Trädgård Rosendals Trädgård

JAS fortsättningskurs fruktträdsbeskärning

27 aug 2022

Lördag 27 augusti kl. 9.00 – 15.30

Vår kurs i JAS-beskärning av fruktträd är en fortsättningskurs och du bör tidigare ha gått någon av Rosendals Trädgårds beskärningskurser eller motsvarande.

JAS-beskärning sker under sommar och höst, innan träden fäller sina löv. Benämningen JAS kommer av juli, augusti och september men tiden kan variera och både börja tidigare och sluta senare beroende på var i landet du befinner dig och hur klimatet för året ter sig.

Den här perioden är den tiden på året som är den bästa för träden att beskäras på, eftersom träden är som starkast. Framförallt vid underhållsbeskärning, då du inte vill att trädet ska svara med stark tillväxt och vattenskott, och vid beskärning av stenfruktsträd är JAS-beskärning att föredra.

Vi passar även på att undersöka och jämföra frukterna från olika träd och provsmakar de som hunnit mogna för säsongen. Den teoretiska undervisningen sker i ett av våra vackra växthus och under de praktiska momenten har vi hela Rosendals anrika fruktträdgård med omkring 120 fruktträd att tillgå, där de äldsta träden är från 1860-talet och de yngsta är planterade så sent som för ett par år sedan. Rosendals Trädgård är en biodynamisk trädgård och vår fruktträdgård sköts utan kemikalier och gifter.

Alla praktiska moment handleds av flera av Rosendals trädgårdsmästare som alla har mångårig erfarenhet av fruktträdsbeskärning. Kursledarna är certifierade med Grönt Kort genom Riksförbundet Svensk Trädgård.

Efter genomgången kurs med full närvaro erhålls ett kursintyg från Rosendals Trädgård.

I samband med kurshelgen erbjuds du som deltagare 20% rabatt på handskar och beskärningsredskap i plantboden.

Kursavgift: 3.000 kr inkl. kurskompendium och läromaterial, frukost, lunch och eftermiddagsfika. 

Bokningsvillkor för kurs Rosendals Trädgård