Rosendals Trädgård Rosendals Trädgård

Fruktträdsbeskärning grund + fortsättningskurs (JAS)

12 feb 202227 aug 2022

Del 1: Lördag 12 och söndag 13 februari kl. 09.00 – 15.30
Del 2: Lördag 27 augusti kl. 9.00 – 15.30

Kursen inleds med två fullmatade dagar där vi fördjupar oss i fruktträdsbeskärningens grunder, där teori varvas med omfattande praktik. Den teoretiska undervisningen sker i ett av Rosendals vackra växthus och för de praktiska momenten har vi hela Rosendals anrika fruktträdgård  att tillgå. Här finns det 120 träd varav de äldsta träden är från 1860-talet och de yngsta är planterade så sent som för ett par år sedan. Rosendals Trädgård är en biodynamisk trädgård och fruktträdgården sköts helt utan kemikalier och gifter.

Kursens första delmoment går igenom uppbyggnadsbeskärning, underhållsbeskärning och föryngringsbeskärning. Vi lär oss skilja på fruktsporrar och vegetativa skott och hur vi ska beskära för att skapa bra balans dem emellan för att få fin skörd. I kursen ingår även moment kring val av verktyg samt med vård av dessa.

Uppföljning med fördjupning i JAS beskärning sker i augusti då många av träden fyllts av frukt. JAS-beskärning sker under sommar och höst, innan träden fäller sina löv. Benämningen JAS kommer av juli, augusti och september men tiden kan variera och både börja tidigare och sluta senare beroende på var i landet du befinner dig och hur klimatet för året ter sig.

Den här perioden är den tiden på året som är den bästa för träden att beskäras på, eftersom träden är som starkast. Framförallt vid underhållsbeskärning, då du inte vill att trädet ska svara med stark tillväxt och vattenskott, och vid beskärning av stenfruktsträd är JAS-beskärning att föredra.

Vi passar även på att undersöka och jämföra frukterna från olika träd och provsmakar de som hunnit mogna för säsongen. Den teoretiska undervisningen sker i ett av våra vackra växthus och under de praktiska momenten har vi hela Rosendals anrika fruktträdgård med omkring 120 fruktträd att tillgå, där de äldsta träden är från 1860-talet och de yngsta är planterade så sent som för ett par år sedan. Rosendals Trädgård är en biodynamisk trädgård och vår fruktträdgård sköts utan kemikalier och gifter.

Alla praktiska moment handleds av flera av Rosendals trädgårdsmästare som alla har mångårig erfarenhet av fruktträdsbeskärning. Kursledarna är certifierade med Grönt Kort genom Riksförbundet Svensk Trädgård.

Efter genomgången kurs med full närvaro erhålls ett kursintyg från Rosendals Trädgård.

I samband med kurshelgen erbjuds du som deltagare 20% rabatt på handskar och beskärningsredskap i plantboden.

Kursavgift: 8.600 kr inkl. kurskompendium och läromaterial, frukost, lunch och eftermiddagsfika vid samtliga kurstillfällen. 

Bokningsvillkor för kurs Rosendals Trädgård