programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 
VÄNFÖRENINGENS VÅRUTFLYKT 2012

Wij Trädgårdar i Ockelbo, lördag 2 juni
Vi startade tidigt från Klarabergsviadukten, Stockholm för resa upp till Gästrikland. Trots ett rejält tilltaget regn var vi en skara på 52 personer.

Väl framme på Wij blev vi mottagana av Lars Krantz som guidade oss genom den ny uppbyggda delen med skogsanknytning men då vädret inte inbjöd till uteliv fortsatte Lars sin berättelse för oss inne på det vackra Wij Herrgård.
Wij Herrgård var redan på 1700 talet ett nav i bygdens utveckling med gruvdrift och järnhantering och blev senare säte för Kopparfors AB, vilka drev skogsbruk.

Järn och trä står sig än idag som regionens råvaror. På 1940- och 1950- talen bedrevs lantbruk på Wij enligt biodynamiska principer. År 2000 efterfrågades nya idéer för driften av Wij, bruksepoken var över.Lars Krantz antog den spännande utmaningen med att starta Wij Trädgårdar.

Lars berättade för oss hur det var när han var med och startade Rosendals trädgård och hur Vänföreningen kom till. Att en del av hans hjärta finns kvar ute på Djurgården går inte att ta miste på, vilket vi som var med på resan fick glädjas åt. Vilken värme och entusiasm han spred till oss genom sina berättelser kring händelser på Wij t.ex bröllopsfirandet i Ockelbo för deras hemmason.

Vid Wij har man skola för trädgårdselever som gör sina delar av trädgården. Tyvärr tillät inte vädret oss att ta några längre promenader. Trots det fick vi se stora vackra odlingar av färgsprakande tulpaner. Det blev ett härligt avbrott för ögat i regnet.

Efter att ha lyssnat på Lars var det dags att få lunch, alla var hungriga och nyfikna på maten som vi hade bestämt i förväg, alla verkade ha blivit nöjda.Efter lunchen fanns möjlighet att gå runt och se sig om, en del fastnade vid en blivande rosenrabatt där man hade monterat buskarna i en spiral. Med fantasins hjälp fick man försöka se hur det skulle bli.

Så var det dags att vända tillbaka mot Stockholm, återresan gick via Österbybruk, ett av de gamla Vallonbruken i Uppland, vi hade hoppats att kunna få se på Orangeriet, men åter en gång gäckade oss vädrets makter, det var stängt.

Efter en kaffepaus fick vi möjlighet titta in i ett galleri med butik där man visade vackra smidesarbeten. Väl hemma efter denna resa föreföll alla glada och nöjda med dagen.

Hälsningar
Vänföreningen för Rosendals Trädgård