programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

UGNEN


De godaste bröden bakar vi i en stenhällsugn som eldas med ved. Det ger fin skorpa, mer doft och bättre smak.

Vår ugn byggdes på plats 1998, av 16 ton tegel. Bakytan består av två plan, vardera 2 x 2 meter. Eldningen sker direkt på nedre bakhällen, med ved som fylls på genom luckor på ugnens baksida.

Ugnen är mycket välisolerad med moderna isoleringsmaterial. Därför kan vi elda på eftermiddagen och baka hela följande dag på eftervärmen. (Isoleringen gör också att det går åt förhållandevis lite ved.)

På morgonen sopas ugnen ren från aska. Först bakar vi de ljusare bröden på vetemjöl; när värmen sjunkit något bakar vi rågbröden. Många av bröden jäser i korgar för att kunna bakas direkt på stenhällen.

Tillbaka till bageriet! >