programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

PROGRAM

KALENDARIUM    FÖRETAG/GRUPP    EVENEMANG    


2014

Programmet kommer att uppdateras med ytterligare evenemang under året, på Facebook ”Rosendals Trädgård”, Instagram @rosendalstradgard och Twitter kan du följa oss.

SMULTRONSTÄLLEN – UTE ÄR DET NYA INNE!
Fredag 6 juni – söndag 28 september
En inspirationsutställning i trädgården med balkonger och uterum.
Få tips och idéer för hur du kan skapa ditt eget smultronställe i stan. Se hur du kan gynna den biologiska mångfalden genom att bjuda in våra viktiga medhjälpare fjärilar, humlor och bin.

SPACE DIVIDER / RUMSAVSKILJARE
Fredag 6 juni - söndag 28 september
Platsspecifika verk i trädgården av Augusto Boer Bront, Joan Gustaf och Robin Dahlqvist, Stenebyskolans linje för Järn & Stål/ offentlig gestaltning, HDK vid Göteborgs Universitet.

HONUNGSDAGS
Lördag 19 juli kl. 11.00 - 17.00
Se när vår biodlare Josef slungar årets första honung från kuporna i fruktträdgården. Vi kommer att vara i stora fristående växthuset intill butiken.

LÖKMARKNAD
Fredag 29 augusti - söndag 14 september
Vill du ha en vackert vårblommande trädgård börjar det bli dags att fundera på nästa säsong och sätta spaden i jorden. Till lökmarknaden fyller vi plantbodens växthus med allsköns lök och frossar i ovanliga och vanliga sorter, ekologiska lökar, holländska rariteter från 1600-talet och mycket annat. 


STOCKHOLMS BYFEST
Söndag 31 augusti
I år gästas vi av Restaurang Mathias Dahlgren, Gastrologik, Oaxen Slip & Krog och Svartengrens som tillsammans med våra trädgårdsmästare, bagare och kockar under en heldag utforskar den unika smaken av Rosendal.
Kockarna skördar ur de biodynamiska odlingarna på Rosendals Trädgård, eller så samlas råvarorna in från den vilda naturen i omgivningarna runt omkring. Från våra bikupor kommer nyslungad honung. I år kommer vi även att tillaga lamm ur besättningen av kungens får som betat på Djurgården. All matlagning sker över öppen eld eller glödande kol ute i trädgården. Det enda som tillförs helt utifrån är salt, smör, grädde, mjölk, ägg, spannmål och vin. Förutom kockar och odlare kommer fler medverkande delta, som örtkännaren Lisen Sundgren och sommelierer från vinleverantörerna Vinik, Vin & Natur och Sthlm Brewing Company. Besökarna kan se alla förberedelser som sedan mynnar ut i en fest i trädgården på kvällen.
Biljettpris 1300 kr samt tillkommer vinpaket 600 kr, vid alkoholfritt alternativ 300 kr.
Klädsel efter väderlek då Stockholms Byfest sker ute i det gröna samt i vårt stora växthus. Insläpp sker genom grinden nere vid stora grönsaksfältet kl.17.30.
Biljettsläpp 25 juli, begränsat antal platser till middagen - för bokning av biljett gå till vår kurssida: www.rosendalstradgard.se/content.php?id=0000000001&lang=sv&parent=

SKÖRDEFEST
Fredag 5 september – söndag 7 september
Marknad med trädgårdens biodynamiskt odlade grönsaker och blommor samt bröd från bageriet. Trädgårdspizza och kaffeförsäljning intill grönsaksfältet lördag och söndag kl. 11-15.
Massor av aktiviteter för barn: Gör din egen fröbomb, utmana kompisarna på skottkärrerace, var med och skapa ett trädgårdsmandala eller gör färgtryck med grönsaker och blommor. Möt trädgårdspedagogerna i vårt odlingsprojekt Lek Odla Väx! och hälsa på i Lekträdgården.

Dessutom blir det Bygglek på lördag 6 september kl. 12-14 och barnteater på söndag 7 september kl. 13 då teater Edvin ger föreställningen Körsbärsland. Biljetter till föreställningen säljs på plats, pris 50 kr/person.

Fredag 5 september smyger vi igång och grönsaksmarknaden är då vid butiken, lördag och söndag flyttar vi ner intill grönsaksfältet. Barnaktiviteterna startar lördag kl. 11. Skördemeny serveras i kaféet hela helgen.

BOTANISKA BETRAKTELSER
Fredag 5 september – söndag 21 september
Textilformgivare Gunilla Lagerhem Ullberg och glas- och textilformgivare Gunnel Sahlin ställer ut i växthuset.

VÄNFÖRENINGENS HÖSTUTFLYKT TILL YTTERJÄRNA
Lördag 6 september kl. 09.00 - ca kl. 16.00
Följ med vår Vänförening till Ytterjärna där det blir både guidad visning av trädgården och i får ta del av hur de olika verksamheterna på platsen vuxit fram genom inspiration från antropologin, lunch, kaffe. För mer exakt dagsprogram se Vänföreningens flik på vår hemsida.
Föranmälan till info@rosendalstradgard.se, pris inklusive resa med buss, guidning, lunch och kaffe, 550 kr - medlem i Vänförening, övriga 600 kr.

KÖRSBÄRSLAND – teater i trädgården
Söndag 7 september kl.13.00
Barnteater i trädgården med teater Edvin. Körsbärsland är en familjeföreställning som tar upp teman som drömmar, mod, ensamhet. Föreställningen är 35 minuter, biljetter a 50 kr/ person kan köpas i direkt anslutning till föreställningen. Mer information finns på http://www.teateredvin.se/korsbarsland/

ÅKERÖ VS. ÅKERÖ - FRUKTUTSTÄLLNING & ÄPPELBATALJ
Lördag 27 september - söndag 5 oktober

Vi har en fruktträdgård med anor, det äldsta trädet planterades 1862. Här finns mer än 40 sorters äpplen och ett tiotal päron. Till årets utställning jämför vi även ett av våra Åkerö-träd och dess frukt med Trädgårdsparken Kulturcentrum Järna – en liten studie att ett älskat äpple.

ETT ÄPPLE FÖR KÄRLEK, LÄNGTAN, ÅTRÅ OCH BEFRUKTNING...JA SJÄLVASTE LIVET
Lördag 27 september - söndag 12 oktober
Konstnären Ulla Sandegård visar en installation med sina fantasifulla äppelskulpturer i plantbodens växthus.

FRUKTTRÄDGÅRDEN - EN PLATS FÖR ALLA SINNEN! VÄNFÖRENINGENS FOTOTÄVLING FÖR UNGA
Lördag 27 september – söndag 5 oktober
Vänföreningen för Rosendals Trädgård anordnar årligen en fototävling för barn och unga på ett givet tema. I växthuset visar vi alla bidrag som kommit in. Utställningen invigs med prisutdelning och vernissage.

BRÖDSALONG
Lördag 11 oktober - söndag 12 oktober
Under en helg vill vi skapa en mötesplats för utbyte av erfarenheter och kunskap, diskussion kring matkvalité, smak och brödkultur. Visning av bageriet och den unika vedeldade stenugnen och mycket annat. Program kommer.

ETT FRÖ
Lördag 18 oktober - söndag 2 november
Utställning i trädgårdsrummet där erfarna fotografer möter fotografistudenter kring temat Frö, mer information kommer.

HÖSTVISA I 6 VERSER
Torsdagkvällar kl. 17-20 från 23 oktober – 27 november
När mörkret sänker sig bjuder vi in till temaaftnar i trädgård och växthus. Kaféet, plantboden och butiken har kvällsöppet.
Se separat program vilket kommer inom kort..

JUL PÅ ROSENDAL

Fredag 28 november – söndag 21 december
Julens blommor, kransar, ekologisk pepparkaksdeg och värmande vinterlunch på säsongens råvaror – julen på Rosendals Trädgård är
grön på många sätt. Växthusen är vackert vintersmyckade och i Täppan hittar du vår traditionella julkrubba.

VINTERLJUS MED VINTERLJUD

Söndag 14 december
Eftermiddagen blir magisk med ljusinstallationer, lyktor, eld och vinterljud med Johan E Andersson. Följ med vinterns väsen eller gör din egen lykta i vår pysselverkstad. Vinterljus inleds vid skymning och smyger igång ljusintallationer vid 14.30/15.00 - när mörkret lagt sig tänds stora elden.

TIDIGARE EVENEMANG UNDER 2014

FIKA
VIKA

Sportlovspyssel i växthuset på Rosendals Trädgård 27 och 28 februari
Hur kan en platt tidningssida få ditt smörgåspålägg att växa?
Kom och starta en groddning som också får Vi-skogens skolträdgårdar att gro och grönska.

Vi viker en odlingslåda efter enkel japansk vikteknik – origami,
och fyller med jord och olika sorters frö som är goda att äta som små skott. Odlingen får du förstås ta med dig hem.

När: torsdag 27 februari och fredag 28 februari kl. 13-16
Var: Växthus 2, plantboden, Rosendals Trädgård
Hur: Lekträdgårdens pedagog Eva Svensson finns på plats och visar
Kostnad: 20 kr, som oavkortat går till Vi- skogens odlingsprojekt.

NORDISKA TRÄDGÅRDAR
Torsdag 20 mars - söndag 23 mars
Vi deltar på årets Nordiska Trädgårdar i Älvsjö som en del i trädgårdsnätverket Swedish Parks and Gardens. Läs mer på mässans hemsida www.nordiskatradgardar.se

ODLINGSDAGAR
Fredag 16 maj - söndag 25 maj
Trädgårdsmästarna fyller plantboden med ett stort urval biodynamiska grönsaks- och blomsterplantor som drivits upp på Rosendals Trädgård. Plantgården är fylld av perenner, träd och buskar noga utvalda för att passa den urbane odlaren.

- Söndag 18 maj kl. 13 berättar trädgårds-mästare Malin Skiöld om hur du kan skapa en stomme med fleråriga växter på din balkong och eller terrass. Samling vid plantgården.

MÅNGFALD I DET GRÖNA RUMMET!
Fredag 6 juni
Invigning av den nya platsen för Lek Odla Väx; vårt odlingsprojekt för förskolegrupper.

TID FÖR ROSOR
Onsdag 2 juli - söndag 7 juli
I vår rosenträdgård finns ett 90-tal gammeldags buskrosor.
I samband med Rosens dag, 2 juli samt lördag 6 och söndag 7 juli bjuder vi in till visning av detta ljuvliga hörn av trädgården. Samling vid grinden till rosenträdgården kl. 13 - fri entré, inställes vid regn. Ifrån bageriet kommer kakor och bröd med rosenblad. Plantboden har ett specialsortiment av rosor och butiken blir extra rosig.