programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

PROGRAM

KALENDARIUM    FÖRETAG/GRUPP    EVENEMANG    


2014

Programmet kommer att uppdateras med ytterligare evenemang under året, på Facebook ”Rosendals Trädgård”, Instagram @rosendalstradgard och Twitter kan du följa oss.

EVENEMANG I TRÄDGÅRD OCH VÄXTHUS

LÖKMARKNAD
Fredag 29 augusti - söndag 14 september
Vill du ha en vackert vårblommande trädgård börjar det bli dags att fundera på nästa säsong och sätta spaden i jorden. Till lökmarknaden fyller vi plantbodens växthus med allsköns lök och frossar i ovanliga och vanliga sorter, ekologiska lökar, holländska rariteter från 1600-talet och mycket annat. 


STOCKHOLMS BYFEST
Söndag 31 augusti kl. 17.30
I år gästas vi av Restaurang Mathias Dahlgren, Gastrologik, Oaxen Slip & Krog och Svartengrens som tillsammans med våra trädgårdsmästare, bagare och kockar under en heldag utforskar den unika smaken av Rosendal.
Kockarna skördar ur de biodynamiska odlingarna på Rosendals Trädgård, eller så samlas råvarorna in från den vilda naturen i omgivningarna runt omkring. Från våra bikupor kommer nyslungad honung. I år kommer vi även att tillaga lamm ur besättningen av kungens får som betat på Djurgården. All matlagning sker över öppen eld eller glödande kol ute i trädgården.
Endast förköp, biljettpris 1300 kr samt tillkommer vinpaket 600 kr, vid alkoholfritt alternativ 300 kr. För bokning av biljett gå till vår kurssida: www.rosendalstradgard.se/content.php?id=0000000001&lang=sv&parent=

SKÖRDEFEST
Fredag 5 september – söndag 7 september
Marknad med trädgårdens biodynamiskt odlade grönsaker och blommor samt bröd från bageriet. Trädgårdspizza och kaffeförsäljning intill grönsaksfältet lördag och söndag kl. 11-15.
Massor av aktiviteter för barn: Gör din egen fröbomb, utmana kompisarna på skottkärrerace, var med och skapa ett trädgårdsmandala eller gör färgtryck med grönsaker och blommor. Möt trädgårdspedagogerna i vårt odlingsprojekt Lek Odla Väx! och hälsa på i Lekträdgården.

Dessutom blir det Bygglek på lördag 6 september kl. 12-14 och barnteater på söndag 7 september kl. 13 då teater Edvin ger föreställningen Körsbärsland. Biljetter till föreställningen säljs på plats, pris 50 kr/person.

Fredag 5 september smyger vi igång och grönsaksmarknaden är då vid butiken, lördag och söndag flyttar vi ner intill grönsaksfältet. Barnaktiviteterna startar lördag kl. 11. Skördemeny serveras i kaféet hela helgen.

KÖRSBÄRSLAND – teater i trädgården
Söndag 7 september kl.13.00
Barnteater i trädgården med teater Edvin. Körsbärsland är en familjeföreställning som tar upp teman som drömmar, mod, ensamhet. Föreställningen är 35 minuter, biljetter a 50 kr/ person kan köpas i direkt anslutning till föreställningen. Mer information finns på http://www.teateredvin.se/korsbarsland/

HÖSTVISA I 6 VERSER
Torsdagkvällar kl. 17-20 från 23 oktober – 27 november
När mörkret sänker sig bjuder vi in till tema- aftnar i trädgård och växthus. Kaféet, plantboden och butiken har kvällsöppet. Se separat program.

JUL PÅ ROSENDAL
Fredag 28 november - söndag 21 december
Vinter i trädgården med säsongens mat, blomster, kransar, bröd och bakverk. Vi utgår från Rosendal och skapar en jul på vårt sätt med utrymme för vila, smakupplevelser och skapande.
Program kommer.

VINTERLJUS MED VINTERLJUD

Söndag 14 december
Eftermiddagen blir magisk med ljusinstallationer, lyktor, eld och vinterljud med Johan E Andersson. Följ med vinterns väsen eller gör din egen lykta i vår pysselverkstad. Vinterljus inleds vid skymning och smyger igång ljusintallationer vid 14.30/15.00 - när mörkret lagt sig tänds stora elden.

BRÖDSALONG
Lördag 11 oktober - söndag 12 oktober
Under en helg vill vi skapa en mötesplats för utbyte av erfarenheter och kunskap, diskussion kring matkvalité, smak och brödkultur. Visning av bageriet och den unika vedeldade stenugnen och mycket annat. Program kommer.

UTSTÄLLNINGAR

BOTANISKA BETRAKTELSER
Fredag 5 september – söndag 21 september

Det är en verklighetens magi, så nära och så självklar att vi ibland inte riktigt kan se den. Men för Gunilla Lagerhem Ullberg och Gunnel Sahlin är den allt annat än något man förstrött passerar. De har båda varit verksamma inom sina respektive konstformer i närmare 40 år, vänskapen har varat lika länge. När de nu ställer ut tillsammans får vi ta del av deras gemensamma passion för naturens ombytliga prakt med dess potential och ofullkomlighet. I utställningen Botaniska betraktelser på Rosendals trädgård ger de en stringent form åt det vilda och via deras blickar och händer tillåts vi alla reflektera över konsten och naturen och samspelet mellan dessa.

ÅKERÖ VS. ÅKERÖ - FRUKTUTSTÄLLNING & ÄPPELBATALJ
Lördag 27 september - söndag 5 oktober

Vi har en fruktträdgård med anor, det äldsta trädet planterades 1862. Här finns mer än 40 sorters äpplen och ett tiotal päron. Till årets utställning jämför vi även ett av våra Åkerö-träd och dess frukt med Trädgårdsparken Kulturcentrum Järna – en liten studie att ett älskat äpple.

SMULTRONSTÄLLEN – UTE ÄR DET NYA INNE!
Fredag 6 juni – söndag 28 september
En inspirationsutställning i trädgården med balkonger och uterum.
Få tips och idéer för hur du kan skapa ditt eget smultronställe i stan. Se hur du kan gynna den biologiska mångfalden genom att bjuda in våra viktiga medhjälpare fjärilar, humlor och bin.

ETT ÄPPLE FÖR KÄRLEK, LÄNGTAN, ÅTRÅ OCH BEFRUKTNING...JA SJÄLVASTE LIVET
Lördag 27 september - söndag 12 oktober
Konstnären Ulla Sandegård visar en installation med sina fantasifulla äppelskulpturer i plantbodens växthus.

SPACE DIVIDER / RUMSAVSKILJARE
Fredag 6 juni - söndag 28 september
Platsspecifika verk i trädgården av Augusto Boer Bront, Joan Gustaf och Robin Dahlqvist, Stenebyskolans linje för Järn & Stål/ offentlig gestaltning, HDK vid Göteborgs Universitet.

FRUKTTRÄDGÅRDEN - EN PLATS FÖR ALLA SINNEN! VÄNFÖRENINGENS FOTOTÄVLING FÖR UNGA
Lördag 27 september – söndag 5 oktober
Vänföreningen för Rosendals Trädgård anordnar årligen en fototävling för barn och unga på ett givet tema. I växthuset visar vi alla bidrag som kommit in. Utställningen invigs med prisutdelning och vernissage.

ETT FRÖ
Lördag 18 oktober - söndag 2 november
Utställning i trädgårdsrummet där erfarna fotografer möter fotografistudenter kring temat Frö, mer information kommer.TIDIGARE EVENEMANG UNDER 2014

FIKA
VIKA

Sportlovspyssel i växthuset på Rosendals Trädgård 27 och 28 februari
Hur kan en platt tidningssida få ditt smörgåspålägg att växa?
Kom och starta en groddning som också får Vi-skogens skolträdgårdar att gro och grönska.

Vi viker en odlingslåda efter enkel japansk vikteknik – origami,
och fyller med jord och olika sorters frö som är goda att äta som små skott. Odlingen får du förstås ta med dig hem.

När: torsdag 27 februari och fredag 28 februari kl. 13-16
Var: Växthus 2, plantboden, Rosendals Trädgård
Hur: Lekträdgårdens pedagog Eva Svensson finns på plats och visar
Kostnad: 20 kr, som oavkortat går till Vi- skogens odlingsprojekt.

ODLINGSDAGAR
Fredag 16 maj - söndag 25 maj
Trädgårdsmästarna fyller plantboden med ett stort urval biodynamiska grönsaks- och blomsterplantor som drivits upp på Rosendals Trädgård. Plantgården är fylld av perenner, träd och buskar noga utvalda för att passa den urbane odlaren.

- Söndag 18 maj kl. 13 berättar trädgårds-mästare Malin Skiöld om hur du kan skapa en stomme med fleråriga växter på din balkong och eller terrass. Samling vid plantgården.

MÅNGFALD I DET GRÖNA RUMMET!
Fredag 6 juni
Invigning av den nya platsen för Lek Odla Väx; vårt odlingsprojekt för förskolegrupper.

TID FÖR ROSOR
Onsdag 2 juli - söndag 7 juli
I samband med Rosens dag, 2 juli samt lördag 6 och söndag 7 juli bjuder vi in till visning av detta ljuvliga hörn av trädgården. Ifrån bageriet kommer kakor och bröd med rosenblad. Plantboden har ett specialsortiment av rosor och butiken blir extra rosig.