programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

    

PROGRAM

KALENDARIUM    FÖRETAG/GRUPP    EVENEMANG    


JUST NU

BLAND STOCKAR & STEN
8 maj - 13 september
Inspirationsträdgård - designad av Stina Lindholm, Skulpturfabriken. Med vår återkommande sommarutställning vill vi varje år visa ett nytt trädgårdsmotiv i "utställningsrummet" för att inspirera och visa på andra formspråk, material och växter. Stina Lindholm har ritat Bland stockar & sten och tillsammans har vi sedan byggt och våra trädgårdsmästare har planterat och valt växter. Välkommen till en trädgård med en gotländsk ton både i materialval och anda.
Tack till Outdoordesign, Rölunda Gård och Molnsätra Gård AB.

LEK I TRÄDGÅRDEN
Rosendals Vänners fototävling för unga 2015 (upp till 16 år)
Ta med kameran och åk till Rosendals Trädgård på Djurgården, där skall du sedan ta bilder på temat "Lek i trädgården", tre bidrag per tävlande kan sedan skickas in, ur dessa dras sedan 5 vinnare - alla bidrag får dock vara med på utställning i växthuset från den 3 oktober. Senast 16 september skall bidragen vara hos Vänföreningen.
För tävlingsregler och priser se längst ner på sidan.

KOMMANDE

LÖKMARKNAD
Fredag 28 augusti - söndag 13 september 
 

Plantboden fylls av allsköns lök såväl
vanliga som ovanliga sorter, ekologiska lökar, holländska rariteter från 1600-talet och mycket annat. 


SKÖRDEFEST - MITT I SPENATEN!
11 - 13 september
- SKÖRDEMARKNAD kl. 11-17 mitt bland rödbetor, mangold och persilja när trädgårdsmästarna dukar upp våra biodynamiskt odlade grönsaker, blommor, bröd från bageriet och egen förädling till försäljning mitt i odlingarna.
- MATEN I SPENATEN! kl. 12-16. En servering växer upp i grönsakslandet där köket, bageriet och trädgården tillsammans skapat en rätt vi lagar och serverar. Dessutom kaffeservering och bageriets bästa kaka.
- SAGOVANDRING, TRÄDGÅRDSMANDALA & SKOTTKÄRRERACE - våra trädgårdspedagoger i Lek Odla Väx! ser till att det finns roliga saker för små och stora.
- IMPROVISATIONSPOESI i fruktträdgården med RUTH ALICE, en mästare på just improvisationspoesi (svensk mästare 2014) - programtider kommer
- LÖKMARKNAD i plantboden med allsköns blomsterlök.
- SJÄLVPLOCK AV SNITTBLOMMOR, låna sax och betala efter blommornas vikt i plantboden.
Välkommen till en färggrann, sprakande och välsmakande Skördefest för såväl gammal som ung!

TID FÖR ÄPPLEN!
26 september - 4 oktober

BLOMMA UT!
26 september - 4 oktober
Keramikutställning i plantboden - mer info kommer

JUL PÅ ROSENDAL


Fredag 27 november – söndag 20 december
Vinter i trädgården med säsongens mat, blomster, kransar, bröd och bakverk.

TIDIGARE

VILDA VÅRLÖKAR!
Våren 2015
Några av våra mest kända platser i Stockholm: Millesgården, Rosendals Trädgård och Prins Eugens Waldemarsudde visar våren 2015 en gemensam satsning på vårlökar i park och trädgård. Totalt har trädgårdsmästarna planterat 50 000 lökar. Den mångfald och variation på användning av återkommande fleråriga lökväxter utgår från respektive platsers förutsättningar, tradition och möjlighet till nyskapande.

Under våren kommer vi att kunna se en blomstrande ekbacke, en plantering utifrån landskapsarkitekt Ulf Nordfjells instruktioner. Ulf är också initiativtagare till hela projektet som samlar de tre trädgårdarna.
De befintliga pergolarabatterna på Rosendals Trädgård har fått ett blomstrande lökflor designat av trädgårdsdesignern Jaqueline van der Kloet, känd för sina fantastiska lökblandningar. Jaqueline har deltagit i en rad stora projekt som Keukenhof i Holland, Battery park och High Line i New York.

BRÖDSALONG
25-26 april kl.11-17
Bagarna flyttar ut på gårdsplan, Warbro Kvarn http://warbrokvarn.se/ tar med sig kulturspannmål och sin mjölnare och en massa kunskap om just kulturspannmål hela helgen.
Sebastien Boudet http://brodpassion.se/, passionerad bagare och författare till LeBakbok slår ett slag för det alldeles färska Brödmanifestet.
Vår vänner på rågbrödsbageriet Green Rabbit och Bakery & Spice gästar oss, lördag kl. 11-17. Lördag finns även en bagare från det spännande Londonbageriet E5 bakehouse hos oss.
Martin Johansson, Pain de Martin bakar bullar och bjuder på kunskap om bröd, söndag kl.11 & kl.14.

HUMLOR - EN DEL AV DIN FRUKOST!
23 april kl. 13
Bokaktuelle professorn Dave Goulson från Sussex Universitet samtalar med Josefina Oddsberg från Bee Urban och Rosendals köksträdgårdsmästare Niklas Karlsson om en av våra viktigaste vänner i naturen - humlan.

BOKRELEASE LEK ODLA VÄX!
26 mars kl. 10.30
Välkommen att fira vår nya bok på Nordiska Trädgårdar.
Programmet startar kl. 10.30 på scen Botanisera. Festligheterna fortsätter med slang-fanfar av trombonist Nils Landgren, äppelmust, drömmar och boksläpp.

BYGGLEK PÅ ROSENDALS TRÄDGÅRD
12 februari - förlängd till 8 mars
Ett projekt som förenar bygglek, stadsodling och ekologi.Till projekt Bygglek på Rosendals Trädgård fick konstnären Camilla Carlsson i uppdrag att tillsammans med klass 3B från Ormingeskolan skapa en bygglekplats utifrån trädgårdens material och tankar om kretslopp.


Vänföreningens fototävling 2015, tävlingsregler