programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

PROGRAM

KALENDARIUM    FÖRETAG/GRUPP    EVENEMANG    


2014

Programmet kommer att uppdateras med ytterligare evenemang under året, på Facebook ”Rosendals Trädgård”, Instagram @rosendalstradgard och Twitter kan du följa oss.

FIKA
VIKA

Sportlovspyssel i växthuset på Rosendals Trädgård 27 och 28 februari
Hur kan en platt tidningssida få ditt smörgåspålägg att växa?
Kom och starta en groddning som också får Vi-skogens skolträdgårdar att gro och grönska.

Vi viker en odlingslåda efter enkel japansk vikteknik – origami,
och fyller med jord och olika sorters frö som är goda att äta som små skott. Odlingen får du förstås ta med dig hem.

När: torsdag 27 februari och fredag 28 februari kl. 13-16
Var: Växthus 2, plantboden, Rosendals Trädgård
Hur: Lekträdgårdens pedagog Eva Svensson finns på plats och visar
Kostnad: 20 kr, som oavkortat går till Vi- skogens odlingsprojekt.
Ingen föranmälan.

NORDISKA TRÄDGÅRDAR
Torsdag 20 mars - söndag 23 mars
Vi deltar på årets Nordiska Trädgårdar i Älvsjö som en del i trädgårdsnätverket Swedish Parks and Gardens. Läs mer på mässans hemsida www.nordiskatradgardar.se

ODLINGSDAGAR
Fredag 16 maj - söndag 25 maj
Trädgårdsmästarna fyller plantboden med ett urval grönsaks- och blomsterplantor som drivits upp på Rosendals Trädgård. I år har vi ett stort urval olika sorters grönsaker dessutom är plantgården fylld av perenner, träd och buskar noga utvalda för att passa den urbane odlaren.

SMULTRONSTÄLLEN – UTE ÄR DET NYA INNE!
Fredag 16 maj – söndag 28 september
En inspirationsutställning i trädgården med balkonger och uterum.

MÅNGFALD I DET GRÖNA RUMMET!
Fredag 6 juni
Vi inviger den nya platsen för Lek Odla Väx; vårt odlingsprojekt för förskolegrupper. Våra trädgårdspedagoger finns på plats och bjuder in till Lek Odling och Växande. För de lite större barnen, 9 - 12 år och vuxna blir det en öppen workshop i vår Bygglek. Var med och bygg vidare på det som barnen i projektet påbörjat. I utställningen Smultronställen bjuder vi in till mångfald i både flora och fauna med insektshotell och plats för alla. Varmt välkommen till en glad dag med många upptåg!

SPACE DIVIDER / RUMSAVSKILJARE
Fredag 6 juni - söndag 28 september
Elever från Stenebyskolans linje för Järn & Stål/ offentlig gestaltning visar platsspecifika verk som kretsar kring rummet i trädgården. Stenebyskolan är en del av HDK vid Göteborgs Universitet.

TID FÖR ROSOR
Onsdag 2 juli - söndag 7 juli
I vår rosenträdgård finns ett 90-tal gammeldags buskrosor.
I samband med Rosens dag, 2 juli samt lördag 6 och söndag 7 juli bjuder vi in till visning av detta ljuvliga hörn av trädgården. Samling vid grinden till rosenträdgården kl. 13 - fri entré, inställes vid regn.
Ifrån bageriet kommer kakor och bröd med rosenblad. Plantboden har ett specialsortiment av rosor och butiken blir extra rosig.

LÖKMARKNAD
Fredag 29 augusti - söndag 14 september
Vill du ha en vackert vårblommande trädgård börjar det bli dags att fundera på nästa säsong och sätta spaden i jorden. Till lökmarknaden fyller vi plantbodens växthus med allsköns lök och frossar i ovanliga och vanliga sorter, ekologiska lökar, holländska rariteter från 1600-talet och mycket annat. 


SKÖRDEFEST
Fredag 5 september – söndag 7 september
Trädgårdens julafton för stora och små. Grönsaksmarknad, skördevandring skottkärrerace och andra aktiviteter för barn.

ÅKERÖ VS. ÅKERÖ
Lördag 27 september - söndag 5 oktober
Äppel- och päronutställning i växthuset.

BRÖDSALONG
Lördag 11 oktober - söndag 12 oktober
Under en helg vill vi skapa en mötesplats för utbyte av erfarenheter och kunskap, diskussion kring matkvalité, smak och brödkultur. Visning av bageriet och den unika vedeldade stenugnen och mycket annat. Program kommer.

Fredag 28 november – söndag 21 december
JUL PÅ ROSENDAL

Julens blommor, kransar, ekologisk pepparkaksdeg och värmande vinterlunch på säsongens råvaror – julen på Rosendals Trädgård är
grön på många sätt. Växthusen är vackert vintersmyckade och i Täppan hittar du vår traditionella julkrubba.2013

Söndag 15 december
VINTERLJUS MED VINTERLJUD
Hela Rosendal har öppet kl.11-18.
Eftermiddagen blir magisk med ljusinstallationer, lyktor, eld och vinterljud med Johan E Andersson. Följ med vinterns väsen på Sagostigen eller gör din egen lykta i vår pysselverkstad.

- Lykttillverkning i växthuset intill plantboden kl.13.00-15.00.
- Snöflingebal i Stenrummet vid Sagostigen kl. 13.30 & 14.
- Vintervila för stora och små, samling vid Sagostigen kl. 15 & 17.
- Vinterljus inleds vid skymning och smyger igång ljusintallationer vid 14.30/15.00 - när mörkret lagt sig tänds stora elden.

Onsdag 12 juni - söndag 7 juli
SOMMARRUM
Ann-Sofi Svansbo och Lennart Larsson skapar ett vackert sommarrum i växthuset. Gräskronor, kransar och mossobjekt, möter rumsavskiljare i järn. Ann-Sofi Svansbo arbetar med förgänglig slöjd och textil samt är verksam som hemslöjdskonsulent i Östergötland, Lennart Larsson är smed baserad i Linköping.

Fredag 28 juni -
VAULTS OF PULP - ARCHITECTURE OF HORTICULTURE
Arkitekturstudenter från Chulalongkorn Universitetet i Bangkok har skapat en struktur och tillfällig salladsträdgård på fältet mellan komposten och grönsakslandet. Materialet de använt är glutenplast, ett helt nytt, nedbrytbart material - strukturen kommer att förändras och brytas ner allteftersom det blir fuktigt.
Projketet är ett samarbete mellan Chulalonkorn Universitetet i Bangkok, Thailand, Innventia och Rosendals Trädgård.

Torsdag 15 augusti - söndag 25 augusti
vernissage torsdag 15 augusti kl.13

KONSTEN ATT LEVA MED BLOMMOR
Arne Klingborgs vaser i arrangemang av Tina Hellberg, Aurora Granstedt och Rosendals Trädgård.

Söndag 1 september FULLBOKAD!
STOCKHOLMS BYFEST 2013
För andra året i rad anordnas Stockholms Byfest där kockar från Mathias Dahlgren, Gastrologik, Esperanto, Oaxen Krog & Slip, Svartengrens, restaurang Volt, Ateliér Food och Rosendals Trädgård samlas för att under en heldag utforska den unika smaken av Rosendal.

Kockarna skördar ur de biodynamiska odlingarna på Rosendals Trädgård, eller så samlas råvarorna in från den vilda naturen i omgivningarna runt omkring. Tillagningen sker över öppen eld eller glödande kol ute i trädgården. Det enda som tillförs utifrån är salt, smör, grädde, mjölk, ägg, spannmål och vin. Besökarna kan se alla förberedelser som sedan mynnar ut i en fest i trädgården.

Förutom kockar och odlare kommer fler medverkande delta, som örtkännaren Lisen Sundgren och sommelierer från vinleverantörerna Vinik, Vin & Natur och Sthlm Brewing Company. Rosendals Trädgårds bagare samarbetar med Sebastien Boudet.

Fredag 6 september - söndag 8 sptember
SKÖRDEFEST
Det är dags för årets trädgårdshögtid – Skördefesten! Intill odlingsfältet dukar vi upp en färgsprakande skördemarknad med våra biodynamiskt odlade grönsaker, snittblommor och bröd från vårt vedugnsbageri. Rosendals biodlare Josef slungar honung från kuporna i fruktträdgården. Ifrån köket kommer godaste skördesoppan och kaféets meny har så klart skörd som tema denna helg.

PROGRAM UNDER SKÖRDEFESTEN
LEK, ODLA, VÄX
För små och stora barn kommer det att finnas en rad av aktiviteter med skördetema när projekt Lekträdgården bjuder in till kreativ verkstad. Det blir provsmakningsworkshop för barn lördag och söndag kl.12.00 – 14.00, skottkärrerace, växttryck, måleri och tillsammans gör vi ett trädgårdsmandala. Det är fri entré till alla Lekträdgårdsaktiviteter. Det gäller även KFs Ekostigen som finns på plats för att lära stora och små om kretsloppet i naturen.

KÖRSBÄRSLAND – teater i trädgården
Fredag 6 september kl.11.30 och söndag 8 september kl.13 och kl.15 blir det barnteater i trädgården med teater Edvin. Körsbärsland är en nyskriven familjeföreställning som tar upp teman som drömmar, mod, ensamhet. Föreställningen är 35 minuter.
För bokning av biljetter till Körsbärsland, vuxna 80 kr, barn 60 kr kulturbiljetter.se Mer information finns på www.teateredvin.se

SKÖRDA MED TRÄDGÅRDSMÄSTAREN
Kl.14.00 både lördag och söndag leder köksträdgårdsmästare Niklas Karlsson en skördevandring genom grönsaksodlingarna där du själv får skörda det som man vill handla.

POPUP PIZZA MED EN MÄSTARE!
Söndag 8 september får vi besök av Jonas Karlsson från Specieriet / Gastrologik. Jonas kammade hem SM i pizzabakning tidigare i år och nu skall han baka pizza i den vedeldade steugnen som byggts upp för Stockholms Byfest och Skördefesten på fältet intill grönsakslandet. Ugnen är inlånad från Zanichellis vedugnar.

Fredag 7 juni - söndag 29 september
SITT VACKERT!
I trädgården visas platsspecifika verk som utgår från sittandet i det gröna rummet både som företeelse och form. Projektet är ett samarbete med HDK - Högskolan för design och konsthantverk vid Steneby, inriktning Järn & Stål /offentlig gestaltning.


//Lördag 28 september – söndag 6 oktober//
ÄPPEL OCH PÄRONDAGAR

Äppelpaj, päronkaka och nyss mustade äpplen…
i växthuset dukar vi upp en inspirerande äppleutställning, för den som vill ha sina äpplen bestämda finns pomolog på plats den 6 oktober (Obs! Nytt datum!). I bageri och kafé låter bagare och kockar äpplena vara del av menyn. Visning av vår fina fruktträdgård där de äldsta träden är 150 år gamla.

Lördag 5 oktober – söndag 20 oktober
VÄNFÖRENINGENS FOTOTÄVLING FÖR UNGA - utställning
Vänföreningen för Rosendals Trädgård anordnar årligen en fototävling för barn och unga på ett givet tema. I växthuset visar vi alla bidrag som kommit in. Utställningen invigs med prisutdelning och vernissage. Temat för årets fototävling är Min bästa plats i trädgården.

Torsdag 28 november kl.17 -20
MYSKMADRA, KRANSAR OCH VALS!
Torsdag den 28 november kl. 17-20 inviger vi julen på Rosendals Trädgård med extra kvällsöppet i kafé, plantbod och butik. Välkommen till en riktigt varm och gemytlig afton med mat, dans och musik!

Smaka varm kryddad äppelmust vid elden på gårdsplanen. Köp adventsblommor och kransar i plantboden, nybakad vört och årets pepparkaksdeg i butiken - missa inte kvällens specialerbjudanden. Smörj kråset med trädgårdens grönkålssoppa eller kökets vintertallrik. Träffa våra bagare, kockar och trädgårdsmästare. Ta en svängom i växthuset till toner av fiol och klarinett.

I ett av växthusen bjuder vi upp till dans i stearinljusens sken! Aftonen startar med öppen dansworkshop, kl. 17.15, för den som vill prova på grunderna i rundpolska. Kl. 18.00 börjar danskvällen och det kommer att spelas polska, vals och schottis.

Eva Karlsson är flitigt anlitad när det ska spelas till dans och har ett omisskännligt dansdriv i spelet. Jens Edenhed är lika lekfullt svängig oavsett om han är solospelman till polskedans eller balkanblåsare i Süperstar Orkestar. Annelie Johansson är till vardags projektledare för LEK ODLA VÄX! på Rosendals Trädgård och till fest vill hon gärna bidra till att få dansgolvet att gunga!