programkafébagerifestvåningträdgårdenplantbod
trädgårdsbutikenvänföreningenkontaktkarta
       
 

© Copyright Rosendals Trädgård 2006, All Rights Reserved

PROGRAM


KURSER    FÖRETAG/GRUPP    EVENEMANG    

Här presenterar vi kurser och vandringar på Rosendals Trädgård, för utställningar och temadagar välj rubriken EVENEMANG

Anmälan till kurser görs lättast via mejl: kurs@rosendalstradgard.se

Vi kan också arrangera en egen kurs och visningar för företag eller privata grupper som vill göra något tillsammans!
Läs mer under Kurser för företag och grupper.


2014

STORA TRÄDGÅRDSKURSEN FULLTECKNAD!
Lördag 15 februari, 15 mars, 5 april, 17 maj , 14 juni, 23 augusti, 13 september, 4 oktober kl. 10.00 – 15.00, med lunchpaus kl. 11.30 -12.30
Under en hel växtsäsong får vi lära oss att sköta en trädgård
under ledning av våra erfarna trädgårdsmästare. Varje kurs-tillfälle inleds med en guidad vandring i trädgården, där vi observerar årstidernas förändringar. Kursen består av både grundläggande teori och praktiska arbetsmoment i trädgården.
Vi tar även upp delar som är viktiga i biodynamisk odling, som t.ex. växtföljd och kompostering.


– Februari: Jord, sådd och växtkunskap
– Mars: Beskärning av fruktträd

– April: Gödsel, plantuppdragning och beskärning av rosor
– Maj: Plantering utomhus, sådd på friland och sommarblommor

– Juni: Planering, skötsel och underhåll av perennplanteringar 

– Augusti: Växtvård och kompostering

– September: Vi skördar och tar tillvara 

– Oktober: Höstbruk och vårlök


Kursavgift 7.200 kr, i detta ingår kurskompendium och eftermiddagsfika. Föranmälan till info@rosendalstradgard.se

VÄRLDENS GRYTOR
Onsdag 19 mars kl. 17.00 – 21.00

Smaker från världens hörn möts i vårt kurskök! Grytor hör inte bara hösten till, det är också världens bästa mat att laga i förväg och sedan ta fram då man har ont om tid. Under ledning av Catharina Hyltén Cavallius lagar vi en rad värmande grytor med säsongens råvaror som bas. Som avslutning äter vi tillsammans.
Föranmälan, kursavgift 1250 kr, inklusive måltid och receptkompendium.

BESKÄRA FRUKTTRÄD
Söndag 16 mars kl. 12.30 -15.30
På Rosendals Trädgård finns en anrik fruktträdgård där de äldsta träden har mer än 150 år på nacken. Vi vårdar den med omsorg och trädgårdsåret inleds med beskärning av träden.
Under en eftermiddag går vår trädgårdsmästare Katarina Nordlander igenom grundteori kring beskärning och tipsar om redskap och tekniker. Därefter går vi ut i trädgården för att prova på beskärning i praktiken. Katarina Nordlander är certifierad fruktträdsbeskärare med Grönt Kort.
Obs! Klädsel efter väderlek
Kursavgift 750 kr, i detta ingår kaffe/ te och kaka.

UNDERBARA VARDAG
Onsdag 2 april kl. 17.00 - 21.00
Få idéer och inspiration som till hur du enkelt äta både godare och näringsrikare mat var dag!
Få tips om hur man kan planera så att gårdagens rester kan bli till något nytt dagen därpå. Catharina Hyltén Cavallius ger tips och tillsammans lagar vi en rad rätter som vi sedan avnjuter tillsammans. Vi inleder med en kopp te med tilltugg. Kursdeltagarna får med sig kompendium med recept hem.
Föranmälan, kursavgift 1000 kr, inklusive måltid och receptkompendium.

GRILLA GODARE!
Onsdag 23 april kl. 17.00 – 21.00

Det är roligare att grilla med nya recept och idéer! Lagom till en ny grillsäsong visar Catharina Hyltén-Cavallius hur kött, fisk och grönsaker blir godare på grillen med rätt teknik, enkla marinader och nya tillbehör. Kvällen inleds med en genomgång och te med smörgås. Vi avslutar med en god middag av det vi lagat i kursköket på Rosendals Trädgård. 

Föranmälan, kursavgift 1250 kr, inkl. måltid och receptkompendium.

UTE ÄR INNE - ODLA DIN BALKONG!
Tisdag 20 maj kl. 17.00 - 20.00
Det behövs inte mer än en balkong eller liten uteplats för att skapa en prunkande oas mitt i stan! Vår trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner Malin Skiöld och trädgårdsmästare Anne Bergsten Lindqvist bjuder på goda råd och praktiska tips för att du skall få till den plats du drömmer om med både ätbara växter och en ombonad användbar miljö. Vi inleder med en inspirerande föreläsning och går sedan över till praktiska övningar.
Den som önskar kan ta med en egen balkonglåda eller kruka att plantera i. Under sista delen av kursen håller vi kassan i plantboden öppen och som kursdeltagare får du 10% på vårt växtsortiment under kvällen.
I pausen bjuder vi på kaffe och liten kaka.
Föranmälan, kursavgift 500 kr. Kostnad för material tillkommer.

VILD VANDRING
Tisdag 20 maj kl. 17.00 – 18.30
Tisdag 27 maj kl. 17.00 - 18.30
Följ med på en vandring där trädgårdens vildar står i centrum! Kirskål, nässlor och maskros har tagit sig in på finkrogarnas menyer och är dessutom bland det klimatsmartaste och nyttigaste man kan äta.
Herbalist och författare Lisen Sundgren, berättar om hur ogräs kan bli till goda och närande téer, gröna maträtter, klorofyllrika shots och smarta skönhetsprodukter. Ogräsrensning kommer att få en ny dimension!
Föranmälan, deltagaravgift 250 kr (välj ett av ovanstående datum)

OGRÄS PÅ TALLRIKEN! – prata vilt och äta grönt!
Onsdag 21 maj kl. 17.00 – 19.00
En kväll för alla sinnen i ogräsens sköna värld. Lisen Sundgren, örtkännare och författare möter Rosendals köksträdgårdsmästare Niklas Karlsson över en kokplatta i vår trädgårdstäppa. 

Vi får en introduktion till ”spenatens farfar” – svinmållan, den energigivande nässlan, välsmakande våtarv och annat grönt mellan raderna.
Niklas Karlsson har ett förflutet som kock på en rad nyskapande finkrogar. Som biodynamisk trädgårdsmästare med gedigen matkunskap brinner Niklas för det han kallar ”hortikulturell gastronomi”. Denna afton får vi ta del av hans passion för det provinsiella köket då han tillsammans med Lisen Sundgren låter trädgårdens vildar bli till välsmakande små rätter vi får smaka.

Lisen Sundgren har skrivit en rad böcker bl.a. Lisens Gröna Värld, hon är just nu högaktuell med nyligen utkomna boken
Vild mat hon skrivit tillsammans med kocken Rune Kalf Hansen.
Välkommen till en afton mellan raderna!

Föranmälan, deltagaravgift 600 kr, inklusive smakprover

2015




Alla uppgifter med reservation för ändringar!
Fler kurser och föredrag tillkommer efter hand.